Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Дегенерацията на макулата се проявява при хора над 45-50 г. и е най-честата причина за намаление на зрението, нелечима слепота и инвалидност сред възрастното население в развитите страни. Първите признаци са смущение в централното зрение - лека деформация на образите и затруднение при четене, гледане на телевизия. Постепенно зрението намалява чувствително и може напълно да се загуби възможността за различаване на букви, дребни предмети, лица и други, което води до загуба на работоспособност. Болните обаче могат да се движат самостоятелно, тъй като се запазва виждането в периферията на зрителното поле. При диагноза дегенерация на макулата никога не настъпва пълна загуба на зрението.

Причините на заболяването не са напълно изяснени. Установено е, че то е свързано с нарушение в обмяната на зрителните пигменти и смущение в процеса на остаряването на ретината. Рискови фактори са: тютюнопушене, повишено излагане на ултравиолетови лъчения, съдови увреждания, смущения в липидната обмяна, общи интоксикации.

Рядко заболяването може да се развие и в младежка възраст, тогава то е наследствено. Рядко се предава на всяко поколение. Може да се появи още в детска възраст, като най-често започва след 10-ата година. Единственото оплакване е от постепенно намаляване на зрението. За поставяне на точна диагноза са необходими специализирани изследвания: флуоресцеинова ангиография на ретината и електроретинограма.

Съществуват две форми на макулна дегенерация, свързана с възрастта: атрофична и ексудативна (с развитие на неоваскуларна мембрана в макулата). Основните насоки в лечението на дегенерация на макулата са свързани с прилагане на ранна лазерна фотокоагулация и при двете форми на заболяването. Задължително е извършване на флуоресцеинова ангиография за определяне на индикациите и вида на терапията. През последните години се прилага нов вид лечение при ексудативната форма, като върху ретината се въздейства предварително с вещество, което прави увредената зона по-чувствителна към ниски дози лазерно лъчение. Този метод се прилага и у нас. За съжаление няма убедителни данни за благоприятно повлияване на процеса. Освен това лечението е извънредно скъпо: над 3 хиляди лева на сеанс (необходими са най-малко три сеанса).

От няколко години в Европа и САЩ, а от една година и в България за лечение на ексудативната форма на макулна дегенерация с успех се прилагат медикаменти, които се инжектират в стъкловидното тяло на окото всеки месец през първите три месеца. След това зрението на пациента се проверява ежемесечно и ако се влоши, се прави нова инжекция. Интервалът между инжекциите е не по-малко от един месец. Целта е да се спре пропускането на течност и кръв от новообразуваните анормални кръвоносни съдове под макулата. Резултатите от това лечение са обнадеждаващи.

Въпреки прилагането на тези съвременни технологии излекуване и пълно зрително възстановяване не се постигат, а само задържане на процеса на намаление на зрението. За предпазване и забавяне на развитието на заболяването се препоръчват носене на тъмни очила, приемане на мултивитамини, ограничаване на зрителното натоварване, диета с ограничаване на животинските мазнини.