Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Предполагам, че боледувате от вътреочно възпаление, при което е засегната предната част на окото.

"Ципата" пред ириса вероятно е мембрана, получена след излив на клетки и фибрин в областта на зеницата. Тя пречи на проникването на светлината и получаването на ясен образ. Ако "ципата" е сраснала с ириса, може да се получи усложнение - повишаване на вътреочното налягане.

Вътреочното възпаление изисква продължително лечение, което трябва да се извърши от квалифициран офталмолог, тъй като заболяването често рецидивира.

Решение за операция за отстраняване на мембраната се взема, след като окото е спокойно (без зачервяване и дразнене) за дълъг период.

Ако "ципата" е на повърхността на окото, може да става дума за птеригиум - така нареченото външно перде. При това заболяване се предприема операция, ако "ципата" навлиза в полето на зеницата и пречи на зрението. Външното перде представлява и козметичен дефект, поради което може да се оперира и в по-ранен стадий.