Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Най-често късогледството (миопията) нараства до 18-24-годишна възраст и след това диоптрите не се променят. Има обаче една форма на миопията, която се нарича злокачествена. При нея късогледството нараства през целия живот и може да се развият различни изменения, включително увреждане на централното зрение и отлепване на ретината. Споменатото късогледство е сравнително високо и може да възникнат опасности за зрението.

За съжаление не са открити средства и методи за профилактика както на появата, така и на нарастването на миопията. Необходимо е да се спазва режим на живот и работа с ограничение на тежките физически усилия. Някои силови спортове също могат да застрашат зрението. Състоянието на ретината трябва да бъде изследвано периодично от опитен специалист, дори да няма оплаквания.

Честа причина за нарастване на диоптрите след 45-50-годишна възраст е развитието на уплътняването на лещата и появата на катаракта (перде). То е по-често при късогледи, тъй като при тях се наблюдава преждевременно "остаряване" на очните тъкани.