Отговаря акад. Петя Василева, национален консултант по очни болести. Тя е и консултант на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Естествената природна защита на очите от светлината не е достатъчна особено при нарушаването на озоновия протективен слой и увеличеното количество ултравиолетови лъчи.

Допълнителната защита се постига чрез прилагането на лещи със специални филтри и/или оцветявания. Те могат да са постоянно оцветени, с преливащо оцветяване или фотохромни. Лещите със специални филтри имат за задача главно да абсорбират лъченията с определена дължина на вълната, които могат да навредят на зрението.

Лещите, оцветени в кафяво, абсорбират повече синьо-зелената част от спектъра, която има неблагоприятно въздействие основно върху ретината.

В съвременното производство са навлезли материали, които имат естествена UV защита, така че и светлите стъкла могат да абсорбират някои вредни лъчения. Ако цветните стъкла са изработени от подобни материали, те също могат да осигурят известна защита.

От степента на оцветяване на стъклата зависи защитата ни от яркостта на светлината, а от материала на лещите - възможността да ни предпазват от вредните лъчения, най-вече UV лъчи.

Всички маркови очила притежават "паспорт", в който е описана степента на защита - от клас 0 до клас 4, като клас 4 са пригодени за най-интензивна светлина и лъчение.

Съществуват и т.нар. екстремнозащитни филтри за хора, които имат очни заболявания (оперирани от перде, с увредена ретина и др.).

Слънчевите очила, необходими за съвременния човек, вече са се превърнали и в модна принадлежност и се предлага голямо разнообразие от модели, цветове и качество. Тяхната популярност нарасна особено в края на XX в. поради доказаната възможност с тях да се предпазим от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи върху различни тъкани в окото и да се предотврати развитие на перде, дегенерация на макулата и др. Особено подходящо е комбинирането на тъмни очила с ултравиолетова защита с носене на шапки с допълнителни козирки, което ограничава проникването на лъчите към окото.

Съветвам ви да изберете в зависимост от специфичните ви нужди и начин на живот (активен спорт, туризъм, работа на открито и др.) подходящите защитни слънчеви очила. Ако имате нужда от корекция на зрението, най-голямо удобство осигурява комбинация на корекционни очила с UV филтри (фотохромни лещи).