Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на в. "24 часа" по кардиология още от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Хормоните предпазват жените преди менопаузата (критическа възраст, климакс) и те боледуват два пъти по-малко от исхемична болест на сърцето в сравнение с мъжете. Високото кръвно налягане и повишаването на мазнините (холестерола) в кръвта са основните фактори за това заболяване,а те се повишават по време на менопаузата. Тогава се губят естрогени (женските полови хормони).

Във възрастта между 45 и 55 г. (средната продължителност на менопаузата), исхемичната болест се увеличава рязко при жените. Много съвременни проучвания показват, че естрогените увеличават добрия холестерол, понижават кръвното налягане и съсирващите елементи в кръвта (фибриноген), директно разширяват коронарните съдове.

Всичко това предпазва от инфаркт, както се вижда в случаите, когато жените са използвали естрогени. Добра е комбинацията естрогени с прогестин. Като принцип е важно да се знае: жените в началото на менопаузата с аритмии, повишено кръвно налягане и други сърдечни оплаквания трябва да се изследват от кардиолог за исхемична болест на сърцето, а гинеколог да направи преценка за евентуално хормонално лечение. Съвместното решение на тези лекари ще бъде от полза за здравето на дамите.