Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на в. "24 часа" по кардиология още от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Запушването на белодробната артерия или нейните разклонения е сериозно състояние, което се нарича белодробен емболизъм. Най-често то се дължи на придвижването на тромб от дълбоките вени на краката (дълбока венозна тромбоза) до белодробното кръвообращение. Много болни умират при краен стадий на ракови заболявания от белодробен емболизъм, когато запушването се дължи на разпадащи се тъкани от тумора или при счупвания и тежки операции от мастни образувания, които попадат в белодробното русло. Рискови състояния са затлъстяването, бременността, хроничните заболявания на кръвотворната система, разширените вени, сърдечната недостатъчност и хирургичните процедури.

Белодробният емболизъм може да е остро или хронично състояние. Острите имат силно изразени симптоми на задух, сърцебиене, често гръдна болка, с възможно понижаване на кръвното налягане, а при масивно запушване и шок. При хроничната форма тези симптоми са по-леко изразени, по-трудно се поставя диагнозата и заболяването се развива по-продължително време. От това каква част от белодробната съдова мрежа е запушена зависят пораженията и върху дясната част на сърцето, откъдето изхожда белодробната артерия. Ако се установи разширение на дясното сърце и повишено налягане в него над 50 мм живак, значи че 75% от съдовото русло не работи.

Диагнозата на заболяването е една от най-трудните в кардиологията. Използват се компютърен томограф или магнитен резонанс, ехокардиография, ангиография, лабораторен тест (ELISA-D-димер), но всичките методи трябва да се използват в стационарна обстановка в специализирани кардиологични и белодробни отделения. Там се определя индивидуалното лечение във всеки отделен случай.

Статистически е доказано, че ако се лекува дълбоката венозна тромбоза, случаите с белодробен емболизъм намаляват наполовина. По-сложно е лечението при хроничната форма, защото в около 50% от случаите при нея не се доказва дълбока венозна тромбоза или белодробен емболизъм.