Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на в. "24 часа" по кардиология още от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Аортокоронарният байпас е вид операция на сърцето, която се използва за лечение на исхемичната болест. Стеснените или запушени участъци на коронарните артерии се заобикалят от други собствени артериални или венозни съдове, взети от долните крайници. По този начин кръвта минава от аортата чрез тези съдове и отива в неувредените участъци на коронарните съдове.

Под влияние на рисковите фактори (тютюнопушене, артериална хипертония, повишен холестерол, захарен диабет и други) байпасите също се променят и могат да се запушат. Така може да се получи и при операция на болни , чиито коронарни съдове са предварително много увредени от захарен диабет, хиперхолестеролемия, болести на обмяната и на имунната система и други.

За да се преценява състоянието на байпасите следоперативно, е необходимо болният да се контролира периодично по указание на кардиолози и кардиохирурзи. Всяка промяна в състоянието на болните налага тяхното подробно изследване.

Обикновено запушването на байпасите е свързано с поява на нова стенокардна болка, сърдечна слабост или ритъмни нарушения. В тези случаи се използват всички тестове за диагностика (ехокардиография, стрес тест, холтер).

Ако след корекция на лекарствата от кардиолога състоянието не се подобри, се налага коронарография, на която се вижда директно състоянието на байпасите и коронарните артерии. Според резултата се обсъждат три варианта на поведение: медикаментозно лечение, отваряне на някои съдове с балон (дилатация) или нова операция.

За препоръчване е решението за лечение да се вземе отново в същата специализирана клиника, където е извършена операцията.