Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на в. "24 часа" по кардиология още от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

От практиката ми е известно, че много болни в напреднала възраст се страхуват да се оперират от сърце, защото смятат, че старостта им е противопоказание. За съжаление те често сами се отказват от възможността да продължат живота си.

Много важно е да се разбере, че сама по себе си напредналата възраст не е противопоказание за сърдечна операция. Участвал съм в лечението на много и успешно оперирани болни над 80 г., а понякога и над 90 г. Успехът на операцията зависи от много други фактори, които предварително се анализират от кардиолози, анестезиолози и кардиохирурзи и са за всички възрасти.

Най-важно за определяне на риска от операция е състоянието на сърцето и заболяванията на другите органи и системи, които са по-чести в по-напреднала възраст. Например болни със слабо сърце (сърдечна недостатъчност), с белодробни, бъбречни и други заболявания са значително по-застрашени от усложнения по време и след операцията. Някои тежки операции като протезиране на аортата при дисекация (разслояване) и др. са по-рискови при по-възрастни поради намаленото кръвоснабдяване на мозъка за дълго време. Освен кардиологичната и кардиохирургична оценка преди операцията се прави и анестезиологична консултация, която определя плана за анестезия (упойка). Оценяват се дихателната система на базата на рентгеново изследване, спирометрия, кръвногазов анализ и др., сърдечносъдовата система с всичките хемодинамични показатели, отделителната, нервната система, чернодробната функция и кръвните показатели. От голямо значение е и да се осигури психоемоционален комфорт на болния и да е получил пълна информация за състоянието си и операционния риск.