Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на в. "24 часа" по кардиология още от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Фиброзата на интракоронарен стент е процес, свързан с лечението на исхемичната (коронарната) болест на сърцето. За поставянето на стента е необходимо да се извърши коронарна ангиопластика - безкръвен метод на разширение на атеросклеротичните стеснения в сърдечните (коронарни) артерии с помощта на специален балон. Той се раздува под налягане и притиска и размазва атеросклеротичните плаки, като осигурява нормално кръвоснабдяване на сърдечния мускул.

Поради бързото възстановяване на стесненията (рестеноза) при 30 до 60% от пациентите годишно в последните 6-7 години масово се използва поставена върху балона специална металическа мрежичка (стент). След раздуването на балона тя остава на мястото на стеснението (стеноза) в коронарната артерия. Използването на стента намалява с около 15% рестенозите, но все още според различните проучвания този процент е висок - около 20-25%. Възстановяването на стесненията при стентиране се дължи на задебеляване на вътрешния слой на коронарната артерия.

Този процес се развива в рамките на 1 до 4 седмици след поставяне на стента под влияние на растежни, хормонални и механични (нарушаване на целостта на стената) фактори. Разраства се тъкан от продукцията на гладкомускулни клетки в стената на артерията. Основната стратегия на лечението на рестенозите е насочена срещу този процес на разрастване на тъкан (фиброза).

Досегашните механични методи като повторно стентиране, лазер и други не промениха съществено резултатите - от 30 до 70% рестенозиране. Затова в последните няколко години се използва гама- и бета-радиация (електромагнитна енергия), която намалява и блокира разрастването на фиброзна тъкан.

Много надежди в момента са насочени към стентовете със специално антибиотично покритие, които имат потискащ имунните процеси в коронарния съд ефект. Досегашните проучвания показват рестенози до 5%. За решаването на тези въпроси пациентите трябва да се обръщат към специализираните за това кардиологични и кардиохирургични болници.