Отговаря д-р Борислав Ацев, консултант на в. "24 часа" по кардиология още от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Нормален е холестеролът под 5,2 ммол/л. Хората с такива стойности трябва да правят контролни изследвания на нивото му на 5 години. Те са длъжни да се хранят диетично и да контролират останалите основни рискови фактори (повишено кръвно налягане, пушене, диабет).

Стойностите на общия холестерол между 5,2 и 6,2 ммол/л са гранични. Поведението при тази група се определя от наличието и на други рискови фактори за коронарна болест на сърцето. При затлъстяване и обездвижване нивото на холестерола е причина за по-честата поява на сърдечно заболяване. На чест контрол и природосъобразен начин на живот трябва да се подложат хора с фамилна обремененост, жени след менопауза, както и хора след 60-годишна възраст.

Основните мерки са подходящата диета и спортуването. Диетата, препоръчвана от Европейската асоциация по кардиология, включва повече плодове и зеленчуци, риба, печено или варено пилешко и телешко, изключване на тестени произведения и сладкиши, ограничаване до минимум на алкохола. Спортът и преди всичко движението играят много важна роля за намаляване на холестерола, изгаряне на излишната енергия и отстраняване на стреса. Препоръчва се ходене пеша поне 3-4 км дневно, бягане, колоездене, плуване.

Ако до 6 месеца нивото на холестерола не се нормализира, към посочените мерки се препоръчва приемането на подходящи лекарства, които се определят от лекарите. Медикаментозното лечение се препоръчва веднага при пациенти с установена исхемична болест на сърцето и по преценка на лекаря при тези с изявени рискови фактори. Пациенти с холестерол над 6,2 ммол/л са високо рискови за коронарна болест на сърцето и трябва да се подложат на обстоен лабораторен анализ, лекарски контрол и консултации с кардиолози, липидолози и диетолози. При висок холестерол е необходимо изследване на целия липиден статус (HDL, LDL, триглицериди и др.) за прецезиране на поведението.