Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Криохирургията представлява контролирано охлаждане с течен азот в областта на заболяването, което довежда до унищожаване на раковите клетки и се заменя с нежен ръбец.

Това е ефективен, достъпен, безопасен, проверен метод, познат от над 100 години. Преимуществата са, че не се налага обезболяване, операцията е безкръвна, не налага приемане в болница, има добър козметичен ефект.

Показания за прилагането на криохирургия са доброкачествените тумори на кожата, предраковите образувания (преканцерози) и част от злокачествените тумори на кожата - може да се приложи при базално-клетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином, злокачествено лентиго, болест на Боуен.

Противопоказни са пациенти с изразена кожна пигментация, с повишена склонност към образуване на хипо- или хиперпигментирани ръбци, захарен диабет, болест на Рейно или други декомпенсирани съпътстващи заболявания.

Лечението се извършва от опитен екип от лекари, разполагащи със съвременна апаратура.

По-важно е да се научим как да се предпазим от тези заболявания. Най-добрата предпазна мярка срещу появата на рак на кожата е да се избягват уврежданията от слънчевите лъчи.

Слънчевите лъчи са най-значимият фактор, причинител на всички видове рак на кожата. Изглежда, че влиянието на слънчевите лъчи е най-опасно, ако в детска възраст вече е имало увреждания на кожата, ето защо най-подходящото и най-важното време за предпазване е детството.

Хората със светла кожа, сини очи и червени коси са по-застрашени, отколкото останалите, понеже тяхната кожа е по-слабо защитена от наличния в нея кожен пигмент меланин.

Излагането на слънце в часовете преди обяда (около 11 ч) до късния следобед (докъм 16 ч) е най-опасно, затова се погрижете да стоите на сянка по това време. Но не забравяйте, че ранното сутрешно и късното предвечерно слънце също могат да бъдат опасни, ако не сте взели предпазни мерки.

Винаги използвайте защитни кремове, чийто фактор, блокиращ слънчевите лъчи (SPF), да е поне 15. И нещо още по-важно, зорко следете децата ви да използват защитен крем всеки път, когато излизат навън.

Ризите и широкополите шапки осигуряват чудесна защита.

Не е доказано, че получаването на тен в солариумите е наистина безопасно. Знайте, че от гледна точка на вашата кожа не съществува такова нещо като здравословен тен. Дълбокият загар е знак за натрупано вредно влияние на слънчевата светлина, а следователно и за увреждане на кожата, пък и причинява бръчки.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Бебешката баня не е сложна както ученето а ядрена физика, но има няколко хитрини, с които ще улесните този процес. Подгответе всичко необходимо. Едва ли искате да се отдалечите от бебето си, докато го къпете, за да вземете сапун, душгел или някакъв лосион. Затова се уверете, че всичко, от което се нуждаете, се намира близо.

Вие сте заета майка, която е постоянно в движение. Затова е разбираемо, че искате бебето ви да е щастливо и в безопасност (в най-добрия вариант да спи), докато пътувате с него в колата. Добрата новина е, че това е възможно, при това с лекота, ако следвате съветите описани по-долу. Хванете пътя, когато детето ви е готово да заспи Имате ли бебе,

Младите родители, които имат дете за първи път, често изпадат в паника, защото не могат да си отговорят на някои прости въпроси. Ето 6 от тях и техните отговори. Кога бебетата започват да ходят? Повечето бебета няма да направят първите си стъпки, докато не навършат 14 месеца. В някои случаи изпреварват този период, а в други не.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Bugatti отново зарадва милионите си фенове и малцината си потенциални клиенти с поредната си суперкола. Лимитираният модел Centodieci, който бе показан на специално събитие на изложението за редки автомобили в Пебъл бийч, САЩ, ще бъде сглобен в тираж от 10 екземпляра, като производителите се похвалиха

Пикантно кимчи от кисело зеле лекува плешивостта и сгъстява косата, пише в. "Сън". Милиони плешиви мъже биха могли да вкусят от корейското ястие, приготвяно от кисело зеле, лук, рибен сос, чесън и подправки, ако искат да спрат процеса на загуба на коса. Кимчи представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле и наподобява българското кисело зеле

Защо героите от ренесансовите портрети никога не се усмихват? А историческите личности, увековечени на черно-белите снимки, са задължително сериозни? Как така усмивката отсъства в картините и фотографиите от миналото? Въпросът с липсата на каквато и да било усмивка на едновремешните изображения е бил предмет на няколко изследвания през изминалите