28°C   София
 

Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Криохирургията представлява контролирано охлаждане с течен азот в областта на заболяването, което довежда до унищожаване на раковите клетки и се заменя с нежен ръбец.

Това е ефективен, достъпен, безопасен, проверен метод, познат от над 100 години. Преимуществата са, че не се налага обезболяване, операцията е безкръвна, не налага приемане в болница, има добър козметичен ефект.

Показания за прилагането на криохирургия са доброкачествените тумори на кожата, предраковите образувания (преканцерози) и част от злокачествените тумори на кожата - може да се приложи при базално-клетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином, злокачествено лентиго, болест на Боуен.

Противопоказни са пациенти с изразена кожна пигментация, с повишена склонност към образуване на хипо- или хиперпигментирани ръбци, захарен диабет, болест на Рейно или други декомпенсирани съпътстващи заболявания.

Лечението се извършва от опитен екип от лекари, разполагащи със съвременна апаратура.

По-важно е да се научим как да се предпазим от тези заболявания. Най-добрата предпазна мярка срещу появата на рак на кожата е да се избягват уврежданията от слънчевите лъчи.

Слънчевите лъчи са най-значимият фактор, причинител на всички видове рак на кожата. Изглежда, че влиянието на слънчевите лъчи е най-опасно, ако в детска възраст вече е имало увреждания на кожата, ето защо най-подходящото и най-важното време за предпазване е детството.

Хората със светла кожа, сини очи и червени коси са по-застрашени, отколкото останалите, понеже тяхната кожа е по-слабо защитена от наличния в нея кожен пигмент меланин.

Излагането на слънце в часовете преди обяда (около 11 ч) до късния следобед (докъм 16 ч) е най-опасно, затова се погрижете да стоите на сянка по това време. Но не забравяйте, че ранното сутрешно и късното предвечерно слънце също могат да бъдат опасни, ако не сте взели предпазни мерки.

Винаги използвайте защитни кремове, чийто фактор, блокиращ слънчевите лъчи (SPF), да е поне 15. И нещо още по-важно, зорко следете децата ви да използват защитен крем всеки път, когато излизат навън.

Ризите и широкополите шапки осигуряват чудесна защита.

Не е доказано, че получаването на тен в солариумите е наистина безопасно. Знайте, че от гледна точка на вашата кожа не съществува такова нещо като здравословен тен. Дълбокият загар е знак за натрупано вредно влияние на слънчевата светлина, а следователно и за увреждане на кожата, пък и причинява бръчки.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Необходими продукти: 200 гр. листа от спанак 50 мл. мляко 1/2 ч.л. захар 1 с.л. брашно 50 мл. адаптирано мляко 5 гр. масло Начин на приготвяне: Измийте листата на спанака и ги сварете за 10-15 мин. Когато омекнат, пасирайте, прибавете 50 мл. мляко и 1/2 ч.л. захар. Препечете 1 с.л. брашно, размийте го с 50 мл. адаптирано мляко, варете 2-3 мин.

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На всеки 5 секунди дете по света губи живота си, стана ясно по време на откриването на форума Европейските дни на развитието 2019 г "Всеки разбира английски, но никой не разбира Великобритания". С тези думи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер шеговито се извини, че ще се изкаже на френски по време на официалната церемония по

С пита и шампанско направиха копка за нова детска градина Обновената отсечка на бул. "Марица-юг" в Пловдив се затваря за автомобили в неделните дни и става променада. Така пловдивчани ще могат да се разхождат по крайбрежието от 10 сутринта до вечерта. "Получихме подписка от граждани, които настояват през август в определени дни булевардът да е

Двама американски парашутисти и канадец, които са участвали в нощни скокове в района на пловдивското село Чешнигирово, са пострадали при приземяване, научи "24 часа" от свои източници. Те са били закарани в университетската болница "Св. Георги". Единият е вече изписан, другите остават за лечение. По неофициална информация са с фрактури на