26°C   София
 

Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Криохирургията представлява контролирано охлаждане с течен азот в областта на заболяването, което довежда до унищожаване на раковите клетки и се заменя с нежен ръбец.

Това е ефективен, достъпен, безопасен, проверен метод, познат от над 100 години. Преимуществата са, че не се налага обезболяване, операцията е безкръвна, не налага приемане в болница, има добър козметичен ефект.

Показания за прилагането на криохирургия са доброкачествените тумори на кожата, предраковите образувания (преканцерози) и част от злокачествените тумори на кожата - може да се приложи при базално-клетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином, злокачествено лентиго, болест на Боуен.

Противопоказни са пациенти с изразена кожна пигментация, с повишена склонност към образуване на хипо- или хиперпигментирани ръбци, захарен диабет, болест на Рейно или други декомпенсирани съпътстващи заболявания.

Лечението се извършва от опитен екип от лекари, разполагащи със съвременна апаратура.

По-важно е да се научим как да се предпазим от тези заболявания. Най-добрата предпазна мярка срещу появата на рак на кожата е да се избягват уврежданията от слънчевите лъчи.

Слънчевите лъчи са най-значимият фактор, причинител на всички видове рак на кожата. Изглежда, че влиянието на слънчевите лъчи е най-опасно, ако в детска възраст вече е имало увреждания на кожата, ето защо най-подходящото и най-важното време за предпазване е детството.

Хората със светла кожа, сини очи и червени коси са по-застрашени, отколкото останалите, понеже тяхната кожа е по-слабо защитена от наличния в нея кожен пигмент меланин.

Излагането на слънце в часовете преди обяда (около 11 ч) до късния следобед (докъм 16 ч) е най-опасно, затова се погрижете да стоите на сянка по това време. Но не забравяйте, че ранното сутрешно и късното предвечерно слънце също могат да бъдат опасни, ако не сте взели предпазни мерки.

Винаги използвайте защитни кремове, чийто фактор, блокиращ слънчевите лъчи (SPF), да е поне 15. И нещо още по-важно, зорко следете децата ви да използват защитен крем всеки път, когато излизат навън.

Ризите и широкополите шапки осигуряват чудесна защита.

Не е доказано, че получаването на тен в солариумите е наистина безопасно. Знайте, че от гледна точка на вашата кожа не съществува такова нещо като здравословен тен. Дълбокият загар е знак за натрупано вредно влияние на слънчевата светлина, а следователно и за увреждане на кожата, пък и причинява бръчки.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...