Отговаря д-р Антоанета Томова, консултант на в. "24 часа" по онкология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Това е най-масовият рак сред мъжете. Обхваща около 25% от карциномите. Съотношението на мъжете към жените е 3:1. Изключение прави само вариантът аденокарцином, при който съотношението жени/мъже е 6:1

Това е най-честата причина за смърт от злокачествено заболяване при мъжете. До 1930 г. ракът на белия дроб е рядко заболяване. Оттогава, през последните 70 г., има драматично повишаване на честотата. В света се разболяват 1 400 000 души годишно и 1 100 000 умират. Само 13% от всички болни с рак на белия дроб доживяват 5 г. Средната преживяемост в последните 20 г. не се е повишила въпреки въвеждането на нови лекарства за химиотерапия.

Рисковите фактори за рака на белия дроб са 3 групи - канцерогенни вещества, наследствено (генетично) предразположение и други рискови фактори.

I. Канцерогенни вещества:

В 85% от случаите вдишването на цигарен дим е причина на бронхиален карцином (но не и за аденокарцином). Продължителността и количеството на консумираните цигари определят риска от развитието на белодробен карцином. Дългият период между първоначалното излагане на канцерогенните вещества при тютюнопушенето и последващото развитие на рак на белите дробове подсказва, че има многобройни междинни стъпки, които довеждат до изява на злокачественото заболяване.

Превенцията на пушенето - спирането му или незапочване на пушене въобще, ще има най-сериозна роля върху намаляване на честотата на това заболяване и осигуряване на удължена преживяемост.

За хора от здравото население - при пушачи на възраст над 74 години, които пушат средно по 1 кутия цигари на ден, рискът от развитие на рак на белите дробове е с 10-15% по-висок в сравнение с непушачи или бивши пушачи, непушили над 16 години.

90% от пушачите на възраст между 30 и 39 години са пропушили, преди да навършат 18 г. и 70% от тях са били редовни пушачи преди 18-годишна възраст.

Нови съвременни изследвания доказват, че децата и подрастващите са по-податливи на увреждания на ДНК (генетични увреждания) от излагането на тютюнопушенето, отколкото възрастните пушачи.

Голямо значение има и пасивното пушене, тъй като в дима около пушача са налични всички канцерогени и присъстващите ги вдишват. При системно излагане в задимена среда с години рискът за пасивните пушачи е с 30% по-висок в сравнение с останалото здраво население.

Ракът на белия дроб се потенцира при комбинирането на тютюнопушенето и експозицията на действието на професионални канцерогенни вещества (инхалирането на цигарен дим в значителна степен потенцира опасността от развитие на рак вследствие азбестово въздействие).

Другите канцерогенни вещества с вредно влияние за белия дроб са причина за около 10% от бронхиалните карциноми. От тях 90% се падат на действието, което упражнява азбестът. Известни са поне 8 групи канцерогенни химични вещества: някои съединения на цинк, стронций, арсен, радон, радонови продукти, уран, бензопирен, берилий, хром, никел и др.

Замърсяването на въздуха с канцерогенни вещества: радон в жилищата, пасивно пушене, отпадни газове от индустрията и транспортните средства.

II. Други рискови фактори:

Белодробни ръбци (ръбцов карцином и кавернозен карцином).

Диета - при високорискови групи. Може да се препоръча храна, богата на ?-каротен (моркови) и ретинол (провитамин А).

III. Генетично предразположение: приносът на наследствените фактори за развитие на рак на белите дробове не е добре изследван. Но се смята, че рискът при пациенти, на които един от родителите е боледувал от бронхиален карцином, е два пъти по-висок.