9°C   София
 

Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Ракът на ануса е 10 пъти по-рядък от рака на правото и дебелото черво, но е силно злокачествен. По-чест е при жени в зряла възраст - между 45 и 64 години. Според хистологията си бива дребноклетъчен и базоцелуларен - това е в зависимост от структурите, от които произхожда. Вторият расте по-бавно и се поддава на радикално лечение. Все още е спорен въпросът за предшестващото наличие на анални фисури и фистули за появата на рак. Често се бъркат клиничните симптоми между него и горепосочените, което налага щателно изследване с инвазни и инструментални методи.

Когато е на аналния ръб, се наблюдава ограничена язва върху твърда и неравна повърхност (може да наподоби анална фисура). Понякога има вид на карфиолоподобно образувание, а в началните стадии може да бъде като неболезнена подутина на аналния ръб. Оплакванията са нетипични и често имитират дългогодишни и хронично протичащи заболявания - хемороиди, запек, болест на Кроон с перианални усложнения и др. Често болните съобщават за чувство на препятствие при изхождане, сърбеж или изтичане на слуз. По-късно се явяват лъжливи позиви за дефекация или незадържане на фекалиите.

Диагнозата се поставя при анускопия. Поради болезненост на манипулацията често се налага предварителна местна анестезия. Интракавитарната ехография (в кухината на червото) и щателната палпация (опипване) може да определи степента на инфилтрация на процеса в дълбочина - към тъканите на малкия таз. По време на анускопията се взема биопсия за хистологично изследване.

Всяко увеличение на лимфните възли в региона налага пункция на лимфен възел и допълнително изследване на пикочния мехур, гениталиите, тазовите кости.

Лечението е хирургично. Прилага се и лъчетерапия.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Ако очаквате бебе или планирате бременност, вероятно се вълнувате кои храни и напитки са полезни за вашето здраве. Нарът е една от тях. Сокът от нар е богат на антиоксиданти, които имат много предимства и играят важна роля за здравето на бременната. Антиоксидантите помагат за намаляване на риска от нараняване на плацентата,

През периода на бременността е по-вероятно да имате запек, отколкото диария. Но не са малко и случаите на жени, които страдат от разстройство в месеците преди раждането. Появата на диария преди 37 г.с. може да е признак за предстоящо преждевременно раждане. Но все пак не бързайте да се притеснявате, защото това е в краен случай.

Амика - бившата приятелка на Крис Браун, роди момченце, което е неговото второ дете, съобщи Билборд. Певецът сякаш намеква за раждането със снимка в инстаграм, към която е написана датата 20.11.2019. На нея той гледа към нещо с умиление. На втора снимка носи суичър с надпис "роден". Първото дете на Крис Браун е момиченце - петгодишната Ройълти

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Днес приключва визитата на папа Франциск в Тайланд, откъдето той ще отпътува за Япония. По този повод Франс прес представя пет любопитни акцента от посещението. При слизането си от самолета в сряда вечерта в Банкок папата беше посрещнат от специален човек - неговата братовчедка, 77-годишната монахиня Ана Роса Сивори - мисионерка,

Оксфордският речник определи словосъчетанието на 2019 година и това е climate emergency или "спешен случай с климата".  Посоченото значение на израза е "ситуацията, при която са нужни спешни мерки, за да се ограничат или прекратят климатични промени и да се избегнат евентуални необратими екологични щети в резултат на това"

Диего Марадона направи рязък завой и реши да се завърне начело на аржентинския "Химнасия". Това се случи само 48 часа след като легендата обяви, че напуска поста. Според местните медии причината е, че Марадона не се е споразумял с ръководството на клуба по условията около раздялата, предава Би Ти Ви