Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Ракът на панкреаса е на пето място по причини за смъртност от онкологични заболявания в Европа и Северна Америка. Въпреки подобрените диагностични методи за откриването му и съвременните оперативни техники прогнозата на това заболяване не се е подобрила, нито се е удължила средната преживяемост. Тя не надвишава една година. Стремежът на съвременната медицина е съсредоточен към откриване на т.нар. преканцерози. Това са онези състояния или заболявания, които предшестват развитието на рака. Те са все още обратими или лечими до някаква степен.

От рак на панкреаса боледуват по-често мъже. Обяснява се със стимулиращото действие на тестостерона.

Тютюнопушенето се смята за сигурен рисков фактор. Алкохолната злоупотреба индиректно участва като фактор за развитие на хроничен панкреатит, а той от своя страна е преканцероза на панкреасния рак. Някои наследствени фамилни заболявания на панкреаса са с повишен риск и подлежат на медицински контрол (хередитарен панкреатит, кистична фиброза, синдром на Пьоц-Яегерс и др.).

Прехранването с белтъци и мазнини стимулира отделянето на хормони с трофичен ефект върху панкреаса - холецистокинин, гастрин. Индуцира се хипертрофия и след нея неоплазия (раково израждане). Затова и този рак рядко се среща при страни с недоимъчно хранене и вегетарианци.

Токсични вещества от околната среда също могат да доведат до заболяването. Това са някои бои и химикали (бензидин, бетанафтиламин) метали - кадмий, радиоактивни вещества, ароматни амини и др.

Доказан е по-големият риск от развитие на заболяването при жени диабетички, но не е ясно дали диабетът е вторичен, или е причината. При пернициозна анемия (анемия, причинена от дефицит на витамин B12) определен процент от пациентите заболяват и от рак на панкреаса.