Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Лапароскопската холецистектомия е най-съвременният метод за отстраняване на жлъчния мехур заедно със съдържащите се в него камъни. С премахването му се отстранява едно сериозно възпалително огнище, както и рискът от спускане на камъчета от мехура през жлъчните канали към дванадесетопръстното черво. Въпреки проведеното оперативно лечение могат да останат част от оплакванията и те да се дължат на следните причини:

1. Продължителното и тежко възпаление на жлъчния мехур още предоперативно може да увреди панкреаса (остър или хроничен билиарен панкреатит). Това усложнение не се излекува напълно с премахването на жлъчния мехур. Панкреасната жлеза страда и води до горепосочените оплаквания.

2. Увреждане на извънчернодробните жлъчни протоци и папилата. Това може да настъпи от спонтанно "изродени" жлъчни камъни по време на предшестващи кризи.

3. Възпалителни промени на вътречернодробни жлъчни протоци и самия черен дроб - холангит. Това усложнение протича със септични температури, сърбеж, общо увреждане на организма.

4. Следоперативни сраствания също могат да причинят подобни болки.

5. Различни стеснения на жлъчните канали могат да променят налягането в тях и да доведат до оплаквания.

Самата оперативна интервенция може да провокира т. нар. постхолецистектомичен синдром. В него вземат участие нарушен синхрон в сфинктерното съкращение на каналите, както и появата на патологични спазми след операцията.

Тези многобройни причини изискват щателна диагностика със съвременните гастроентерологични методики - ехография, фибро-гастро-дуоденоскопия и ендоскопска ретроградна холангио-панкреатография. Откриването им изисква своевременно и адекватно лечение. То включва спазмолитици, антибиотици, седативи, балнеолечение и физиотерапия.

Ако причината е язва на стомаха или дванадесетопръстника (като придружаващо заболяване), тя трябва да се лекува адекватно.