Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Жлъчнокаменната болест е често заболяване при жени над 40 г. Причини за появата му са най-често ендокринни заболявания, напълняване, хормонални нарушения. Формите на клинична изява са горнодиспептична (с гадене, тежест в подребрието); кризисно-болкови (с повръщане и болки в дясното подребрие, кръста и плешката) и безсимптоматично протичаща (когато се открива случайно при рутинно изследване). Холеметиазата често се съчетава с ендокринни заболявания (най-често захарна болест и тиреотоксикоза, микседем). Когато 2 такива заболявания се установят, се препоръчва оперативно премахване на жлъчния мехур, тъй като неговото инфектиране допълнително усложнява протичането на захарния диабет.

Може да бъде извършено чрез класическа и лапароскопска (т.нар. безкръвна) холецистектомия. Крайният резултат е един и същ - двете операции се различават само по техниката на осъществяването им.

Лапароскопската операция се прави рутинно в световен мащаб от 1988 г., а у нас от 1991 г. На практика по лапароскопски начин може да бъде опериран всеки. Особено подходящи са пациенти с утежняващи заболявания. Предимствата на тази методика са: бързото следоперативно възстановяване; ранното раздвижване - на 3-4-ия час след операцията; липсата на оперативна рана; изписването на пациента в рамките на 12-ия до 24-ия час. След около седмица оперираният може да се върне на работа и към обичайния си начин на живот. Не се налага спазването на стриктни хранителна диета и режим. Липсата на оперативна рана позволява извършването на физическа работа и спортуване, което е противопоказно при отворената операция. Този вид оперативно лечение може да бъде извършен в коремните ендоскопски клиники в страната.

Подготовката на пациента за операция се прави амбулаторно от личния лекар, гастроентеролог, а във вашия случай - и ендокринолог.