Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Кървенето е едно от най-честите усложнения на язвената болест. То може да е остро настъпило и да се проявява с повръщане на кръв или обилно изхождане на черни (хематични) изпражнения. Най-често се развива посткръвоизливна анемия. Може да бъде и хронично кървене. Протича скрито и се улавя със специални биохимични изследвания на изпражненията.

Язвените кръвотечения са по-чести при сезонните обостряния (пролет-есен) и при болни над 50 г. По-чести са при пациенти с хронична употреба на улцерогенни медикаменти (предизвикващи язва).

За да настъпи кървене в дъното или ръба на язвата, е необходимо да се наруши местната кръвна циркулация, т.е. да ерозира или да се разкъса съд (при атеросклеротично изменени съдове или тромбоза на съдовете в стомашната лигавица). Среща се при редица съдови и ревматологични заболявания, както и при септични състояния, вазкулити и др.

Нарушения в кръвосъсирването могат да доведат до остро кървене. Среща се при авитаминози с намалени фактори на съсирване при лечение с антикоагуланти (лекарства, понижаващи съсирването). При мъжете кървенето е по-често усложнение, съотношението мъже/жени е почти 3:1. Дължи се на някои защитни хормони на нежния пол.

Независимо от причината кървенето от язва на дванадесетопръстника или стомаха е показание за спешна хоспитализация и изисква интензивни грижи, ендоскопско наблюдение и своевременно лечение; спиране на кървенето; лечение на язвата; лечение на настъпилата следкръвоизливна анемия и т.н.