Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

В рак се израждат язвите на стомаха и хранопровода.

Има четири типа стомашни язви - доброкачествена, стресова, медикаментозна, злокачествена. Те се уточняват с анамнеза, клиничен и инструментален преглед и с лабораторни маркери. Основен метод е гастроскопията с биопсия и ендоскопска ехография. Ползват се и специални оцветявания. Оглеждат се мястото на нишата, формата и ръбовете й, дъното и околните гънки, плътността й.

Стомашната язва се следи ендоскопски до оздравяване. Тя рядко става рак, но ранният рак понякога прилича на язва. Въпреки това при дългогодишни язваджии има алармиращи симптоми - неповлияване на оплакванията от лечението, изгубване на сезонния и денонощния им ритъм, поява на гадене, хълцане. Намалява апетитът, явяват се анемия, отслабване. Тези белези са късни.

Рискови са групите с фамилна обремененост, стомашна полипоза, атрофичен гастрит. По-чест е при стрес, слаб имунитет или при консумация на канцерогенни храни и напитки (пушени меса, консервирани храни, танинови вина и др.). Профилактичните ендоскопии помагат за ранно откриване. Рисковите случаи се диспансеризират.