28°C   София
 

Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Чувството за подуване в коремната област се дължи на задръжка на газове в кухите коремни органи (стомах, тънки и дебели черва).

Причините за метеоризъм са многообразни, но според начина на възникване се свеждат до:

1. Забавена перисталтика - атония, дистония, спастични участъци, непропускащи перисталтична вълна, удължено, усукано от сраствания черво, и птозиране (увисване) на кухи органи в малкия таз и др. При всички тези състояния се нарушава газопровеждането по кухите чревни органи.

2. Повишени процеси на ферментация. В нормални условия на чревното смилане ензимният и бактериалният състав на червата не допускат повишени ферментативни процеси. При нарушаване на хранителното равновесие повишената ферментация води до повишено газообразуване и подуване в областта на корема. Причините могат да бъдат ензимни дефицити (вродени или вследствие на прекарани ентерити и ентероколити), състояния на трудно възстановяване на чревната лигавица след оперативни интервенции, след хранителна или медикаментозна интоксикация (натравяне). Подуване може да се получи заради заболявания на сърдечносъдовата и дихателната система, свързани с лошо оросяване или кислороден недоимък във вътрешните органи (чревната лигавица). Алергени от хранителен произход също могат да доведат до нарушено чревно смилане.

3. Състояния на дисбиоза - нарушаване на бактериалното равновесие в чревната кухина. Получава се най-често при продължително антибиотично лечение.

Подуването в областта на стомаха може да се дължи и на по-често поглъщане на въздух при бързо хранене, по-лошо сдъвкване на храната, повишено производство на солна киселина, пилорен или кардиален спазъм (спазъм на входа между хранопровода и стомаха и между стомаха и дванадесетопръстника).

Лекуват се причината и следствията (симптомите). Използват се спазмолитици, прокинетици, седативи, газообиращи и газогонни медикаменти, лаксативи, ензими и диетично хранене.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Необходими продукти: 200 гр. листа от спанак 50 мл. мляко 1/2 ч.л. захар 1 с.л. брашно 50 мл. адаптирано мляко 5 гр. масло Начин на приготвяне: Измийте листата на спанака и ги сварете за 10-15 мин. Когато омекнат, пасирайте, прибавете 50 мл. мляко и 1/2 ч.л. захар. Препечете 1 с.л. брашно, размийте го с 50 мл. адаптирано мляко, варете 2-3 мин.

"Заслужаваш всяко щастливо нещо в живота, защото си чудесно дете" е само едно от тях. Ето кои са останалите. Ти си невероятен слушател. Носиш доброта в сърцето си. Ти си светлината в моя живот. Винаги прави това, което е правилно. Независимо от обстоятелствата. Пред теб няма лимити за това, което искаш да постигнеш. Ти си наистина невероятен/на.

За да очаквате детето да е благодарно за нещата, които получава и правите за него, е логично да му дадете същото в замяна. Започнете с думите "благодаря". Не пропускайте да му ги казвате винаги, когато има защо. Направете така, че да ви чува, когато благодарите на други хора. Не му давайте всичко, което пожелае. Научете се да отказвате.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На всеки 5 секунди дете по света губи живота си, стана ясно по време на откриването на форума Европейските дни на развитието 2019 г "Всеки разбира английски, но никой не разбира Великобритания". С тези думи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер шеговито се извини, че ще се изкаже на френски по време на официалната церемония по

С пита и шампанско направиха копка за нова детска градина Обновената отсечка на бул. "Марица-юг" в Пловдив се затваря за автомобили в неделните дни и става променада. Така пловдивчани ще могат да се разхождат по крайбрежието от 10 сутринта до вечерта. "Получихме подписка от граждани, които настояват през август в определени дни булевардът да е

Двама американски парашутисти и канадец, които са участвали в нощни скокове в района на пловдивското село Чешнигирово, са пострадали при приземяване, научи "24 часа" от свои източници. Те са били закарани в университетската болница "Св. Георги". Единият е вече изписан, другите остават за лечение. По неофициална информация са с фрактури на