Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Чувството за подуване в коремната област се дължи на задръжка на газове в кухите коремни органи (стомах, тънки и дебели черва).

Причините за метеоризъм са многообразни, но според начина на възникване се свеждат до:

1. Забавена перисталтика - атония, дистония, спастични участъци, непропускащи перисталтична вълна, удължено, усукано от сраствания черво, и птозиране (увисване) на кухи органи в малкия таз и др. При всички тези състояния се нарушава газопровеждането по кухите чревни органи.

2. Повишени процеси на ферментация. В нормални условия на чревното смилане ензимният и бактериалният състав на червата не допускат повишени ферментативни процеси. При нарушаване на хранителното равновесие повишената ферментация води до повишено газообразуване и подуване в областта на корема. Причините могат да бъдат ензимни дефицити (вродени или вследствие на прекарани ентерити и ентероколити), състояния на трудно възстановяване на чревната лигавица след оперативни интервенции, след хранителна или медикаментозна интоксикация (натравяне). Подуване може да се получи заради заболявания на сърдечносъдовата и дихателната система, свързани с лошо оросяване или кислороден недоимък във вътрешните органи (чревната лигавица). Алергени от хранителен произход също могат да доведат до нарушено чревно смилане.

3. Състояния на дисбиоза - нарушаване на бактериалното равновесие в чревната кухина. Получава се най-често при продължително антибиотично лечение.

Подуването в областта на стомаха може да се дължи и на по-често поглъщане на въздух при бързо хранене, по-лошо сдъвкване на храната, повишено производство на солна киселина, пилорен или кардиален спазъм (спазъм на входа между хранопровода и стомаха и между стомаха и дванадесетопръстника).

Лекуват се причината и следствията (симптомите). Използват се спазмолитици, прокинетици, седативи, газообиращи и газогонни медикаменти, лаксативи, ензими и диетично хранене.