Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Това е рядко вродено заболяване, което се проявява между 2 и 21-годишна възраст, по-често у леворъки момчета, с непроизволни тикообразни потрепвания и движения на мускулите на лицето и главата, които са бързи и резки. Постепенно намигванията, изкривяванията на лицето и разтварянето на устните с показване на езика стават по-чести и причудливи.

Много характерно е издаването на нечленоразделни звуци и вулгарни или нецензурни думи (копролалия). Понякога пациентът повтаря папагалски чуждата реч (ехолалия) или имитира движенията на околните (ехопраксия). Налице са страхови и поведенчески промени с гризене на ноктите, бъркане в носа, теглене на косите, прехапване на устните и други, които затрудняват диагнозата в началните стадии, както и промени на вниманието, което е лесно отклоняемо, а болните са свръхактивни и неспокойни.

Съвременното лечение включва индивидуална комбинация от медикаменти, повлияващи най-изразените клинично симптоми, и може значително да подобри състоянието на болните.