Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Американската академия по неврология прие актуални критерии за доказване на множествената склероза (МС) чрез ново интерпретиране на сигурността на данните от МРТ (магнитно-резонансна томография) след 3 месеца.

Преди диагнозата се потвърждаваше само от появата на повече от 3 плаки, раздалечени във времето и пространството. Това не даваше сигурност, защото такива промени може да има при над 20 болести.

Сега при липса на сигурни данни при първата МРТ се препоръчва повторно изследване след 3 месеца. Още няма дефинитивно лечение. Част от болните - с доброкачествен или много бавен ход, могат с неправилно поведение и грешки при лечението (с имуностимулатори), да влошат нещата и много по-бързо да се инвалидизират.

МС е хронична прогресивна автоимунна болест на централната нервна система. При нея имунната система се "заблуждава" и започва да образува антитела срещу миелиновата обвивка на нервните проводници. Те се оголват и не провеждат нормално нервните импулси. Това се проявява клинично с парези, парализи, координационни нарушения, проблеми с уринирането, секса, зрението, равновесието и др.

Лечението с интерферони и с аминокиселини също не е достатъчно ефективно. То само забавя хода на болестта и тежестта на новите пристъпи при около 34% от болните, но не спира и не връща инвалидизирането назад.