Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Изпускането на леки предмети показва проблеми с координиране на фините движения, силата на мускулите или с чувствителността в пръстите на ръката. Много и различни неврологични заболявания могат да започнат с такива оплаквания.

Координацията на движенията се осигурява от изключително сложна система, в която участват не само главният и малкият мозък, които основно обработват сигналите, но и всички части на периферната нервна система и гръбначният мозък, които носят необходимата информация за положението на тялото и неговите части в пространството.

Тази уникална природна компютърна система създава мелодията на двигателния акт, като осигурява прецизността на отделните фини движения на различните мускули, така, както ръката на пианиста създава неповторимостта на всяка мелодия, при последователно натискане на различни клавиши, с различна сила и продължителност на пианото. Алгоритъмът на поведение на невролога е да уточни давността на тези оплаквания и дали те се влошават с времето, както и от какво се провокират. Трябва да се установи има ли разлики в денонощието и влияят ли се от психични и други фактори като умора, употреба на алкохол, медикаменти и други.

Отделните симптоми, сами или в съчетание с други допълнителни симптоми, е възможно да са израз на над десетина различни неврологични заболявания, включително по-лека и напреднала съдова недостатъчност вследствие на вродени или придобити съдови и други аномалии, демиелинизиращ процес от групата на множествената склероза, полиневропатия с обменна или интоксикационна етиопатогенеза и дори малък тумор в определени зони на мозъка.

Може да бъде и с функционален невротичен характер и да няма никакви сериозни поражения на нервната система, както е при умора, преумора, и като следствие на различни социално значими психотравми.