27°C   София
 

Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

То може да се дължи на преходно нарушение на мозъчното кръвообращение (транзиторна исхемична атака). Това е един от най-опасните, но подценявани нарушения на мозъчното кръвообращение. При него замайването, световъртежът, залитането, падането, прилошаванията, смущенията в говора, краткотрайната загуба на съзнание, нарушенията в зрението, слабостта или изтръпване на крайниците бързо изчезват.

Болните възстановяват здравето си най-често за 5-20 минути след инцидента, рядко над един час. Опасността идва от подценяването на възможността за активна профилактика. Тези "малки инсулти" са един от най-опесните рискови фактори и почти сигурен предшественик на мозъчен инсулт в следващите месеци и години.

Нерядко единствени прояви са "дроп атаките" при по-възрастните болни. Това е падане, но други симптоми няма. То обикновено не се обуславя от промяната на позата на тялото, нито от движения на главата. По-често няма и загуба на съзнанието и болният се възстановява веднага след падането. Той може да се изправи веднага след пристъпа и да е напълно ориентиран.

Дроп атаките при преходни исхемични нарушения на мозъчното кръвообращение във вертебробазиларната система са следствие на исхемия в мозъчния ствол и на структурите, които имат отношение към поддържането на мускулния тонус на крайниците. При по-възрастните хора паданията обикновено се съчетават и с други прояви на вертебробазиларна недостатъчност: световъртеж, двойно виждане, нарушаване на координацията и най-често са провокирани от промяна в положението на главата и шията.

Сравнително често, при 3,5% от жените на средна възраст, без видима или доловима причина дроп атаките при вървеж се дължат на различния начин на ходене или недостатъчен мускулен тонус в отделни моменти на четириглавите мускули на бедрата двустранно.

Новите медикаменти могат да променят прогнозата при застрашените и преживелите вече инсулт. С подходяща диета, разходки и положителна мотивация човек може да си осигури оптимално функциониращ мозък. Зачестяването на замайването и падането, със или без краткотрайна загуба на съзнание, изисква спешна консултация с невролог.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Ядките са алерген, затова не е препоръчително да ги включвате в менюто си, докато кърмите. Фъстъци, орехи, бадеми - налага се да ги избягвате за известно време, за да не доведат алергична реакция при детето. Чесън Чесънът е имуностимулатор, но трябва да го избягвате, докато кърмите, защото силният и характерен аромат се предава на кърмата.

Необходими продукти: 3 ч.ч. почистена диня 1/2 ч.ч. вода 1/4 ч.ч. лимонов сок 1 ч.ч. захар 2 с.л. мед Начин на приготвяне: В съд загрейте водата, като добавите към нея захарта, лимоновия сок и меда. След като захарта се разтвори, свалете от котлона и оставете да се охлади. Почистената диня смелете в блендер и след това добавете към захарния сироп.

Да планирате следващия ден от предната вечер е нещото, което ще ви донесе неподозирано големи разултати. По този начин ще намалите стреса, защото всичко ще бъде организирано и подредено по график.  Закусвайте сутрин и не пипайте телефона си през първия един час след събуждане, за да дадете време на мозъка си да превключи в режим за работа.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Обискираха офиси на инженеринговата компания “Балкантел” ООД, която има договори за милиони с Министерството на отбраната и други държавни институции Специализираната прокуратура обискира офисите на фирма “Балкантел” в четвъртък заради корупция. Според съобщението на държавното обвинение се разследва престъпен сговор по повод на доставка на

Лимузини “Ауди А8” карат хората на Марешки  Разследван за данъци от ГЕРБ с нови 200 дка земя и близо 1 млн. спестявания Нова лодка Cranchi за 40 хил. лв. си е закупил бившият вънтрешен министър (1997 – 1999 г.) и съпруг на соцдепутатката и актриса Нона Йотова - Богомил Бонев. Но пък е продал същия модел за 100 хил. лв.

Проф. Генчо Начев отново е най-богатият лекар, става ясно от декларациите пред КПКОНПИ на директорите на болници. Шефът на “Св. Екатерина” е добавил нов имот към досегашните 15 и над 500-те декара гори - купил къща в Кумбре дел Сол, Испания, за 700 хил. лв. с пари от продадена земя в “Бояна”. Проф. Начев и съпругата му имат по влогове общо над 5,