25°C   София
 

Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

То може да се дължи на преходно нарушение на мозъчното кръвообращение (транзиторна исхемична атака). Това е един от най-опасните, но подценявани нарушения на мозъчното кръвообращение. При него замайването, световъртежът, залитането, падането, прилошаванията, смущенията в говора, краткотрайната загуба на съзнание, нарушенията в зрението, слабостта или изтръпване на крайниците бързо изчезват.

Болните възстановяват здравето си най-често за 5-20 минути след инцидента, рядко над един час. Опасността идва от подценяването на възможността за активна профилактика. Тези "малки инсулти" са един от най-опесните рискови фактори и почти сигурен предшественик на мозъчен инсулт в следващите месеци и години.

Нерядко единствени прояви са "дроп атаките" при по-възрастните болни. Това е падане, но други симптоми няма. То обикновено не се обуславя от промяната на позата на тялото, нито от движения на главата. По-често няма и загуба на съзнанието и болният се възстановява веднага след падането. Той може да се изправи веднага след пристъпа и да е напълно ориентиран.

Дроп атаките при преходни исхемични нарушения на мозъчното кръвообращение във вертебробазиларната система са следствие на исхемия в мозъчния ствол и на структурите, които имат отношение към поддържането на мускулния тонус на крайниците. При по-възрастните хора паданията обикновено се съчетават и с други прояви на вертебробазиларна недостатъчност: световъртеж, двойно виждане, нарушаване на координацията и най-често са провокирани от промяна в положението на главата и шията.

Сравнително често, при 3,5% от жените на средна възраст, без видима или доловима причина дроп атаките при вървеж се дължат на различния начин на ходене или недостатъчен мускулен тонус в отделни моменти на четириглавите мускули на бедрата двустранно.

Новите медикаменти могат да променят прогнозата при застрашените и преживелите вече инсулт. С подходяща диета, разходки и положителна мотивация човек може да си осигури оптимално функциониращ мозък. Зачестяването на замайването и падането, със или без краткотрайна загуба на съзнание, изисква спешна консултация с невролог.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Димитър Павлов не можа да уреди сина си в държавна детска градина. Известният радио- и тв водещ подал документи в две ясли, но момченцето му не било прието. Сега за детето се грижи съседка на Павлов. "Жената много добре се разбира с Никола. Освен него тя гледа и внуците си и всички заедно се забавляват", доволен е Митко.

Може да звучи невероятно, но като майки жените често биват разделяни на 3 типа в зависимост от размера, който носят – слаби, нормални и с надномерно тегло. Сигурно ще се запитате кой ги разделя? Просто – самите жени, както и медиите, социалните мрежи, налагането на определен тип, по който една дама „трябва“ да изглежда след раждането

"Днес е международният ден на момичето! Добре, аз имам две големи момичета вкъщи.Поздравявам ви, момичета от целия сват, и да правите вашите бащи щастливи. А на всички нас, бащите на момичета - да правим всичко възможно за тях, защото всички знаем колко специална е тази връзка." Това написа Димитър Бербатов в профила си във Фейсбук и придружи

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Над половин милион семейства в САЩ вече живеят по този начин Xоливудската актриса Деми Мур постави много въпроси за семейните отношения с биографичната си книга “Отвътре навън”, която се превърна в бестселър в САЩ. Тя разказа какво е да растеш с майка алкохоличка, която да те продаде на 15-годишна възраст за 500 долара на мъж, за да те изнасили.

В категория "Новини" сайтът на "24 часа" е на челната позиция както със своята десктоп версия, така и с мобилната За пореден месец сайтът на "24 часа" (24chasa.bg) е най-големият новинарски сайт в България - и в класацията на десктоп сайтовете, и при мобилните, показват данните на метричната система Gemius за септември

25 г. след като България детронира Германия като световен шампион с 2:1 в 1/4-финала на мондиала в САЩ, наш рефер намери място във вече 111-годишната история на бундестима. В квалификация за европейското първенство догодина срещу Естония в Талин пловдивчанинът Георги Кабаков стана съдията, който показва най-ранния червен картон на немски