Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Разстройството на оптималното кръвоснабдяване на мозъка води до хронична мозъчносъдова болест, която съвременната неврология вече може много сигурно да диагностицира и да лекува успешно. Дисциркулационната енцефалопатия се проявява при промени в капилярното кръвоснабдяване на кората на мозъка и подкорието.

Първите симптоми невинаги обезпокояват самите болни и най-често се забелязват от техните близки и колеги. Началните прояви са от структури на мозъка, които са отговорни за чисто човешките качества на личността. Има промени в говора, афазии (промени в разбирането и изговарянето на думите и изреченията, забравяне на имена, лица), апраксии (промени във фините движения и навици като обличане, прическа, тоалет, писане и др.), агнозии (проблеми с познавателните умения, свързани с рецепторите за зрение, слух, вкус, равновесие, обоняние и други в най-фините им възможности).

Проявяват се психични разстройства в интелекта, паметта, въображението, волята и промени в цялостната личностова характеристика. Те не са израз на деменция, макар да наподобяват в голяма степен някой от видовете старческо оглупяване и са много трудни за констатиране като проблем. В началните фази, когато са трудно доловими, не само болните, но и техните близки си ги обясняват с умора, преумора и разсеяност.

Точната и ранна диагноза е от решаващо значение за успешно лечение и забавяне на развитието в първите няколко месеци и години. Необходимо е да се установят начални промени в структурата и във функцията на кората на мозъка с магнитно-резонансна томография, прецизна доплерова сонография, ЕЕГ (електроенцефалография), някои психологични тестове и други нови методи. Може да се направят кръвни и други тестове за уточняване на причините за промени в микроциркулацията на мозъчната кора и на близкото подкорие като васкулити, васкулопатии и други системни съдови промени, интоксикации, черепномозъчни травми и други.

Лечението е успешно само при навременна диагноза.