Отговаря д-р Борислав Герасимов, консултант по неврология на в. "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Началото на хеморагичния мозъчен инсулт най-често е остро, с главоболие, нарушено съзнание, дори до кома, с парализа на десните или левите крайници, понякога с отклонение на погледа встрани. По-често е през деня по време на хранене или при извършване на някои напрегнати физически или умствени дейности.

Въпреки големите успехи на науката при съвременното лечение голяма част от болните умират в първите дни и седмици след голям кръвоизлив. Ако има пробив на кръвта в мозъчните вентрикули, това е изключително лош показател.

При благоприятно развитие излялата се кръв за няколко месеца се резорбира и на мястото на кръвоизлива остава минимален дефект. След критичния начален период изгледите за възстановяване при мозъчните кръвоизливи са много по-добри при тези кръвоизливи в сравнение с исхемичните инсулти (инфаркти). При тях загиналите клетки в областта на инфаркта не се възстановяват, а функцията им се поема от околните останали живи.

Най-честите причини мозъчен кръвоизлив са артериална хипертония, вродени или придобити аномалии на мозъчните кръвоносни съдове, промени в съсирването на кръвта и склонност към кръвоизливи при някои кръвни заболявания, възпалителни и други увреди на кръвоносните съдове.

Хеморагичните инсулти са крайно спешни състояния. Болните трябва максимално бързо да бъдат превозени до болница, в която има възможности за диагноза и за интензивни и реанимационни грижи.

В първите минути и часове се проследяват и коригират основните жизнени параметри и кръвните показатели за състоянието на мозъка и организма. От това зависи спасяването на живота на болния. Понякога е възможно и оперативно евакуиране на кръвоизлива, но само при съответни показания.

След много опасния за живота остър период в първите часове и дни след мозъчен кръвоизлив качеството на живота относително се възвръща. Първата година след инсулта болният трябва да е под наблюдение на опитен невролог заради опасността от рецидив и влошаване.