Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Аритмиите са група нарушения на сърдечния ритъм при пациенти с болно или здраво сърце или с извънсърдечни заболявания (стомашни, неврологични). Затова е трудно пациентите да се диагностицират и лекуват. Невинаги се нуждаят от първа помощ. Тя зависи от вида на ритъмното нарушение и състоянието на пациента. Ако аритмията води до загуба на съзнание, рязко понижаване на кръвното налягане, сърцебиене с прилошаване, задух и други внезапно появили се усещания, трябва веднага да се потърси лекарска помощ, за предпочитане от кардиолог. Непременно се прави електрокардиограма, за да се установи видът на ритъмното нарушение.

Според резултата лекарят преценява дали да действа спешно или планово. При спешност се използват медикаменти за венозно приложение. Те се избират според вида на аритмията и заболяването, довело до нея.

При случаи, застрашаващи живота на пострадалия, се използва електрошок. В обичайната практика хората идват при лекаря обикновено с "прескачане" на сърцето, "излизане от ритъм" или сърцебиене при хронично сърдечно заболяване и придружаващата го аритмия. В такива случаи кардиологът може да изясни планово с редица изследвания причините за аритмиите и придружаващите заболявания. Ако те се повтарят често, самите пациенти знаят кое лекарство или кое действие им помага най-много.

Много чести са такива примери при пристъпните тахикардии. Тогава някои пациенти само с напъване или притискане на очите влизат отново в ритъм. Други казват, че като вземат валидол или други успокоителни, екстрасистолите им намаляват. Всичко това може да се използва от пациентите само ако са предварително обучени от кардиолог, който е изяснил напълно диагнозата на пациента и вида на аритмията.