Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Много сърдечноболни след започване на медикаментозно лечение получават намаление на пулса и се обръщат към своите лекуващи лекари.

Забавянето на пулса под 60 удара в минута се нарича брадикардия. Голяма част от лекарствата, които се употребяват за лечение на високо кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, сърдечни пороци и др., предизвикват забавяне на пулса. Такива са бета-блокерите, някои калциеви антагонисти, антиритъмни и дигиталисови препарати. Задължение на лекарите е да предупредят пациентите за възможни странични ефекти и особено за спадане на пулса.

Брадикардията може да бъде свързана с нарушение в провеждане на електрическите импулси в сърдечните клетки (блокада). Тези нарушения могат да предизвикат сериозни оплаквания от дискомфорт, главозамайване, а даже и загуба на съзнание. Освен лекарствата причини за тях най-често са инфаркт, миокардит, сърдечни пороци, вродени заболявания, интоксикации и др. Често при възрастни хора над 75 години поради атеросклеротични промени на електрическата система се налага поставянето на изкуствен електрически стимулатор поради брадикардия.

В редки случаи бавният пулс може да бъде нормално физиологично състояние. Такъв пулс имат активни спортисти. При всички случаи на новопоявила се брадикардия пациентите трябва да се обърнат към специалисти кардиолози за изясняване на причините за това състояние и уточняване на лечението.