Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

WPW синдромът е нарушение в електрическата система на сърцето, който носи името на откривателите си - Wolff , Parkinson и White. При нормалното сърце електрическите импулси се зараждат в специален възел, намиращ се в дясно предсърдие - синусов възел.

Оттам те се предават последователно към дясно и ляво предсърдие и предсърдно-камерния възел. Вследствие на това двете предсърдия се съкращават, а възелът провежда импулсите към камерите. Те се съкращават с почти недоловимо закъснение след предсърдията.Така се формира всеки удар на сърцето, на равни интервали и с нормална честота. При WPW синдрома освен нормалния път на провеждане съществува и допълнителен път, който може да произвежда много по-бързи електрически импулси и в различни посоки. Когато провеждането на електричеството става през допълнителния път, могат да възникнат аритмии. WPW синдромът се счита за форма на надкамерната тахикардия, но понякога при наличието му могат да възникнат и животозастрашаващи аритмии. Нарушения на ритъма се наблюдават при около 50% от пациентите с WPW.

Много често синдромът се установява случайно при записване на електрокардиограма. Независимо от наличие или отсъствие на симптоми хората с WPW трябва да се консултират със специалист кардиолог, който да определи необходимостта от обема на диагностика и лечение във всеки отделен случай. Препоръчва се да се уточни съществуват ли оплаквания у пациента и данни за наследственост по отношение на аритмии и внезапна смърт.

Изследванията, които имат голямо значение за оформяне на диагнозата, са електрокардиограма, холтер-ЕКГ, стрес-тест и електрофизиологично изследване.

При пациенти без оплаквания и без аритмии лечение не се налага.Те подлежат на периодично наблюдение. В случаите, когато е необходимо медикаментозно лечение, то се съгласува с лекуващия кардиолог, а когато то не дава резултат, може да се използват инвазивно-оперативни методи (аблация) след консултация в специализиран кардиологичен център.