Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

В последните години все по-често сме свидетели на внезапна сърдечна смърт при елитни спортисти и звезди на шоубизнеса. Почти във всичките тези случаи се касае за злоупотреба с лекарства или кокаин. Тяхното действие се изразява във възпаление на сърдечния мускул, което може да доведе от своя страна до аритмии, сърдечна слабост (задух, умора, отоци) и други прояви. Тези изменения в сърцето наричаме миокардит. Той може да се получи вследствие и на други причинители (бактерии, вируси, паразити), както и при радиационна терапия.

Над 17% от случаите на внезапна сърдечна смърт при млади здрави хора се обясняват с това заболяване. Доказано е пагубното действие на кокаина както за получаването на сърдечен инфаркт, така и за прояви на токсичен миокардит. 7% от хронично употребяващите кокаин изявяват сърдечна слабост. Алколохът също води до тежък миокардит и кардиомиопатия и съкращаване продължителността на живота.

Не е случаен и жестокият антидопингов контрол на професионалните спортисти. Злоупотребата със стимулиращи лекарства също уврежда сърдечния мускул. За съжаление при някои заболявания (туморни, имунни и алергични) необходимостта от лечение със силнодействащи лекарства поставя лекаря пред тежък избор, защото наред с положителния ефект се получават сериозни странични прояви, една от които е токсичният миокардит.

Златен стандарт за доказване на миокардита е извършването на биопсия (ендомиокардна). Всички тези данни показват необходимостта от навременна консултация и контрол от кардиолози, токсиколози, нарколози и други специалисти, без които не трябва да се провежда лечение на такова сериозно заболяване.