Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Стеснението на аортната клапа (аортна стеноза) най-общо може да бъде вродено или придобито по време на живота на човека. При вродените стеснения децата се раждат или с по-малко от 3 платна на клапата, или със сраснали платна. Придобитите стеснения се причиняват от ревматизъм, атеросклероза, от възрастта, при диабет и други обменни заболявания. Някои редки заболявания (болест на Пейджет и охроноза) също могат да причинят стеноза на аортната клапа.

Преценката за оперативно лечение трябва да се прави от специалист кардиолог на базата на обемен клиничен преглед, електрокардиограма и ехокардиографско изследване. Ако симптомите на пациента налагат, трябва да се направи запис на 24 часа ЕКГ-холтер и предоперативна сърдечна катетеризация според възрастта и оплакванията. Едва тогава се решава дали стеснението подлежи на оперативно лечние и кога да се извърши то. Обикновено такава операция се препоръчва в случаите, когато пациентите имат оплаквания като гръдна болка с ограничаване на ходенето, краткотрайна загуба на съзнание, аритмии, задух и други характерни прояви. По-трудно е решението, когато пациентът се чувства здрав и няма оплаквания. Тогава ехографското изследване точно преценява дали вследствие на стеснението има голямо задебеляване и отпускане на сърдечния мускул. Ако съществуват разширение и сърдечна слабост, клапата трябва да се замени.

Ако стенозата е малка и не води до съществени изменения в сърцето и в живота, операция не е необходима. По-лесно се оправят стесненията в детска възраст, когато не се налага смяна на клапата, а само отваряне на платната й с операция или със специален балон неоперативно. Тази преценка се прави от детски кардиолог в специализираните кардиологични центрове.

Оперативният риск от смяна на аортната клапа се определя от състоянието на сърцето, възрастта и придружаващите заболявания. Под 70-годишна възраст този риск обичайно е около 1% и се покачва от 2 до 8% след тези години.