Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Този деликатен проблем занимава медицинската наука особено последното десетилетие. Той може да се решава успешно само ако пациентът преодолее своето неудобство и разговаря открито с лекаря специалист, а той от своя страна отчита всички последствия преди назначаването на съответното лечение. Това изключително важно взаимодействие се налага от факта, че близо половината от мъжете между 40 и 70 години имат прояви на импотентност (непълноценна или липса на ерекция). Повечето от тях са хипертоници и значителна част не взимат лекарства.

Преди да започне лекарственото лечение на високото кръвно налягане, кардиологът трябва да е наясно има ли болният сексуални смущения и каква е причината за тях (психогенни фактори, неврологични заболявания, захарен диабет, пушене, алкохол, атеросклероза и др.). Могат да се изследват полови хормони (серумен тестостерон) и половите органи за инфекции. В решаването на тези проблеми участват голям брой специалисти (психиатри, сексолози, уролози, андролози и др.).

Почти всички лекарства за намаляване на кръвното налягане имат ефект за намаляване на сексуалната функция в различна степен, но прави впечатление, че процентно и бета-блокерите, и ACE инхибиторите, и калциевите антагонисти почти се доближават като ефект до групата на неприемащите антихипертензивни медикаменти. Някои лекарства могат да доведат до закъсняла еякулация, гинекомастия и намалено полово желание. Ако смущенията от лечението са изразени, то трябва да се спре и да се опита с други медикаменти, с малки дози и бавно увеличаване.

Най-добър начин за изхвърляне на лекарствата за кръвно налягане и за увеличаване на сексуалната мощ си остават правилната диета, намаляване на теглото, движението и спортът, отказът от алкохола и цигарите.