22°C   София
 

Отговаря д-р Борислав Ацев, кардиолог, консултант на "24 часа" от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Неконтролираното и продължително повишеното кръвно налягане (артериална хипертония) води до промени в структурата на сърдечния мускул, коронарното кръвообращение и електрическата система на сърцето. Проявяват се сърдечни болести, като левокамерна хипертрофия, коронарна болест на сърцето, сърдечни аритмии, сърдечна слабост (недостатъчност), причинени от директния или индиректния ефект на високото кръвно налягане. Общият термин, с който се описват тези изменения в сърцето, се нарича хипертонично сърце. От пациентите с хипертония 15-20% развиват левокамерна хипертрофия или увеличаване на масата на сърдечния мускул чрез задебеляване на стените на лявата камера на сърцето повече от 11мм. При затлъстели индивиди рискът от поява на левокамерна хипертрофия е 2 пъти по-голям.

Подценяваните понякога структурни и функционални промени на лявото предсърдие са много чести при хипертоничното сърце. Поради високото налягане в тях предсърдията увеличават своя диаметър и се задебеляват стените им. Тези промени провокират сърдечни аритмии. Най-често се наблюдава предсърдно мъждене. Доста по-редки са камерните аритмии. Около 50 % от болните с предсърдно мъждене имат артериална хипертония. Аритмията може да доведе до сърдечна недостатъчност, тромбемболични усложнения, например инсулт и внезапна сърдечна смърт.

Хипертоничното сърце е 2-3 пъти по-уязвимо от инфаркти, инсулти и др. усложнения поради съчетаването на измененията и с коронарна болест.

Диагностичното уточняване на хипертоничното сърце трябва да се извърши от специалист кардиолог на основата на клиничния преглед, електрокардиограмата, ехокардиографията и др.

Задачите, които си поставя лечението на хипертоничното сърце, са:

- Едновременно с понижаването на кръвното налягане да се намали и задебеляването на стената на сърдечния мускул. Най-ефективни в това отношение са АСЕ инхибиторите. Могат да се добавят и диуретици.

- Да се намерят подходящите медикаменти, които освен да понижават кръвното налягане могат да премахнат или контролират аритмията. Ако има противопоказания например за бета-блокерите, могат да се използват калциеви антагонисти, антиаритмици, А2 рецепторни блокери, централни адреноблокери и др.

- Да се провежда профилактика на тромбемболичните с антикоагуланти.

- Да се промени режимът на живот, като основата му е диета и движение. Например в моята практика много болни, които редуцираха теглото си, премахнаха лекарствата за кръвно налягане и аритмия. Тези задачи трябва да бъдат решавани постоянно от лекуващия кардиолог индивидуално при всеки болен. Например, ако е установен AV блок 1-а степен при употребата на бета-блокери, лекарят трябва да прецени дали един бета-блокер трябва да бъде заменен с друг, или да използва друга група лекарства (калциеви антагонисти или антиаритмици).ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...