Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Бруцелозата е зараза с бактерии, наречени бруцели. Има я в целия свят, но особено често се среща в Средиземноморието, Северна и Източна Африка, Близкия изток, Индия, Централна Азия, Централна и Южна Америка.

Източник на заразата са животни: кози, говеда, овце, кучета. При тях болестта се предизвиква от различни видове бруцели.

Човек се заразява от болните животни при контакт с кръв, урина, плацента, абортиран плод. И при пиене на сурово мляко и млечни продукти (особено сирене), приготвени от непреварено и непастьоризирано мляко.

Основна мярка за предпазване е ветеринарният контрол на домашните животни. Трябва да се спазват и правилата за безопасна работа с болни или съмнителни животни и да се избягват контакти с тях. В райони с бруцелоза по животните от особено значение е да не се употребяват непреварено или непастьоризирано прясно мляко и млечни продукти от такова мляко. Преваряването на млякото е достатъчно ефективна мярка.

Болният от бруцелоза човек не е опасен за другите. Но работещите с животни (ветеринари, животновъди) трябва да спазват строг хигиенен режим при работата си.

В случай на заболял човек от значение е рано да му се постави диагноза. То става въз основа на клиничната картина и резултата от лабораторните изследвания - изолиране на бруцели (от кръвта, костния мозък и други тъкани и материи) и серологични тестове. Дали инфекцията е хронична и рецидивираща се разбира чрез определяне на типа на доказваните антитела.

Ранната диагноза дава възможност за бързо лечение с антибиотици. То трябва да е достатъчно продължително, за да се избегнат рисковете от рецидиви или усложнения като артрит например.