Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Наличието на антитела срещу даден инфекциозен причинител не е противопоказание за прилагане на ваксина срещу същия причинител. Нещо повече, имунизацията на хора с антитела е широко прилагана и се нарича реимунизация.

Реимунизацията цели "освежаване" на имунната памет на организма и повишаване на титъра на антителата. Това гарантира защитата срещу болестта. По тези причини в програмите за имунизации са включени и реимунизации наред с основния курс.

Преди имунизация с ваксината срещу морбили, паротит и рубеола не е нужно да се прави тест за антитела. Затова децата по имунизационния календар получават две дози - на 13 месеца и на 12 години.

Няма противопоказания ваксинирането срещу хепатити А и В на хора с антитела. Поради това изследването преди имунизация не се препоръчва. При деца и млади хора то би било излишна манипулация, защото вероятността те да имат антитела е малка. За по-възрастни хора може да се очаква, че са преболедували и ще бъдат имунни (особено за хепатит А). За тях такова изследване може да бъде направено. Но съображенията за това са финансови, а не медицински - серологичното изследване е по-евтино от имунизационния курс.

За ваксината срещу грип предварителното изследване за антитела е напълно безсмислено заради непрекъснатата изменчивост на грипните вируси. Поради тази изменчивост антителата, придобити след имунизация или боледуване в предходния грипен сезон, не предпазват от новия вариант на вируса. Това е причината грипна епидемия да възниква всяка година и да боледуват всички, също и тези, които имат антитела срещу "стария" вирус.

Единственият ефективен начин за противодействие на тази изменчивост е всяка година да се прави имунизация с нова грипна ваксина, която съдържа новите щамове и гарантира изработването на специфични за тях антитела. Видът вируси, които ще причинят взривове и епидемии през следващия есенно-зимен сезон, се прогнозира всяка година от СЗО. Тя изготвя препоръки до всички производители за състава на грипните ваксини.