Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Учени от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията оцениха като незначителен риска човек да се зарази с вируса на птичия грип А(H5N1) от питейна вода или при къпане и плуване. Обсъдени са били всички известни факти за вируса, включително данни от Източна Азия, където той е широко разпространен сред птиците от 2003 г. Взети са предвид и особеностите на зоонозите (болести по животните, от които може да се заразят и хората).

Учените заключават: наличие на птици, заразени с А(H5N1), във водата или близо до нея не представлява риск за здравето на хората, които се къпят. Вирусът е животински, неприспособен към човешкия организъм, и поради това заразяването с него поначало става много трудно, само с много голямо количество вируси. Дори да има инфектирана птица във водоеми за питейна вода или в използвани за къпане, експертите смятат, че поради голямото количество вода и съответно - разреждане, концентрацията на вируса ще е толкова малка, че не може да възникне заразяване. А и питейната вода се подлага задължително на обработка (пречистване, хлориране), така че риск не може да има. Тази обработка гарантира унищожаването на всички патогенни микроорганизми.

За хората, които се къпят във водоемите в Европа, където вирусът е откриван във водоплаващи птици, рискът от заразяване е близък до нула.

Остава в сила обаче препоръката да се плува само във водни басейни, в които чистотата на водата се следи. Защото при къпане в замърсени води има съвсем реален риск от заразяване с други патогени - лептоспири, салмонели, кампилобактер, ентеровируси и др.

Остават в сила и препоръките да не се пипат болни или мъртви птици и след контакт с животни, птици и техни секрети и екскременти ръцете да се измиват добре.