Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Поради непрекъснатата изменчивост на грипните вируси съставът на ваксината се променя всяка година Затова се препоръчва ежегодна противогрипна имунизация. Както всяка година има грипна епидемия, причинена от нов вирус, така и всяка година трябва да се прилага новата ваксина.

Това е и най-краткият отговор на въпроса може ли човек да се ваксинира години наред и не трябва ли да направи пауза, за да си "почине" имунната му система.

Имунната система не е механизъм, който се "износва". Тя е създадена от природата, за да действа непрекъснато и да осигурява постоянна защита на организма. Срещата с грипния вирус я "натоварва", но тогава изработването на имунитета е за сметка на преболедуване от грип. Колко тежко ще е то, не може да се предскаже. Ваксината във всички случаи е по-добрият начин да се добие имунитет, и то още преди да е дошла епидемията.

Важно е това правило да се спазва от хората в групи с повишен риск. При тях е по-вероятно грипът да протече тежко и да последват усложнения, налагащи лечение в болница. Тези групи са: хора над 65 г.; обитателите на домове за медико-социални грижи и болници; възрастни и деца над 6 месеца с хронични болести.

Има и друга група хора, при които грипът може да протече по-леко, но по семейни причини или поради характера на професията си те са в непрекъснат контакт с лица от рисковите групи. Имунизирайки себе си, те предпазват в значителна степен и околните, на които иначе биха предали заразата. Именно затова медицинският персонал, служителите в социални домове и санаториуми, социалните работници и семействата (също и децата), които живеят с болни и стари хора, следва да се имунизират.

При грип винаги има опасност от усложнения, но и без тях той може да бъде тежък. Възстановяването след него е дълго и обикновено човек се чувства отпаднал. Затова имунизацията срещу грип е препоръчителна и за хората, които са здрави, но професията им предполага много контакти и висок риск от заразяване. Това са здравните работници, служители в армията, полицията, транспорта, студенти и ученици, живеещи в общежития, учители, деца в детски заведения и др.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...