13°C   София
 

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Поради непрекъснатата изменчивост на грипните вируси съставът на ваксината се променя всяка година Затова се препоръчва ежегодна противогрипна имунизация. Както всяка година има грипна епидемия, причинена от нов вирус, така и всяка година трябва да се прилага новата ваксина.

Това е и най-краткият отговор на въпроса може ли човек да се ваксинира години наред и не трябва ли да направи пауза, за да си "почине" имунната му система.

Имунната система не е механизъм, който се "износва". Тя е създадена от природата, за да действа непрекъснато и да осигурява постоянна защита на организма. Срещата с грипния вирус я "натоварва", но тогава изработването на имунитета е за сметка на преболедуване от грип. Колко тежко ще е то, не може да се предскаже. Ваксината във всички случаи е по-добрият начин да се добие имунитет, и то още преди да е дошла епидемията.

Важно е това правило да се спазва от хората в групи с повишен риск. При тях е по-вероятно грипът да протече тежко и да последват усложнения, налагащи лечение в болница. Тези групи са: хора над 65 г.; обитателите на домове за медико-социални грижи и болници; възрастни и деца над 6 месеца с хронични болести.

Има и друга група хора, при които грипът може да протече по-леко, но по семейни причини или поради характера на професията си те са в непрекъснат контакт с лица от рисковите групи. Имунизирайки себе си, те предпазват в значителна степен и околните, на които иначе биха предали заразата. Именно затова медицинският персонал, служителите в социални домове и санаториуми, социалните работници и семействата (също и децата), които живеят с болни и стари хора, следва да се имунизират.

При грип винаги има опасност от усложнения, но и без тях той може да бъде тежък. Възстановяването след него е дълго и обикновено човек се чувства отпаднал. Затова имунизацията срещу грип е препоръчителна и за хората, които са здрави, но професията им предполага много контакти и висок риск от заразяване. Това са здравните работници, служители в армията, полицията, транспорта, студенти и ученици, живеещи в общежития, учители, деца в детски заведения и др.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

ПОСЛЕДНО ОТ

Мил кадър с всички дами в живота си показват Мариана Попова и половинката й Веселин Плачков. На снимката артистът е с трите им дъщери Екатерина, Андреа и Мария-Магдалена. "Днес Кати на 1 годинка и 2 месеца! Да са ни здрави и усмихнати дечицата!", пише певицата. На снимката е дъщерята на Мариана от предишната й връзка,

Раждането е наистина голямо събитие, водещо след себе си много промени от всякакво естество. Включително и такива за вашето тяло. То се е подготвяло в продължение на девет месеца за момента, в който да има способността да даде живот. Съвсем нормално е след това да му отнеме време, в което да може да се върне в предишния си вид.

Не е нищо необичайно за едно малко дете да минава през периоди на дни, дори седмици, в които да предпочита само 1-2 вида храна. Разбира се, това е много притеснително за всеки един родител. Вероятно през главата ви ще минат куп въпроси - нормално ли е, опасно ли е да се лишава от разнообразни хранителни вещества, както и докога ще продължи.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Неприятно определение за голяма част от българските треньори даде един от емблематичните представители на професията у нас Стойчо Младенов. Причината за думите на легендата на ЦСКА са отношението към неговите колеги от страна на клубните ръководители и тяхното примирение с факта, че по всяко едно време без последствия може да бъдат отстранени

За осми път за приза се конкурираха компании с български капитал и мениджмънт 4 компании станаха победители в 8-ите поред награди на Fibank за най-добра българска фирма. Призовете бяха обявени в сряда на изискана церемония в София. Над 300 фирми от различни сфери са участвали в класацията. Всички са с български капитал и мениджмънт и представят

160 екипа на ДАИ ще бъдат въоръжени с таблети, принтери и ПОС терминали Автомобилната администрация въвежда електронна система, с която да се сложи край на фиктивните прегледи. Въпреки камерите за видеонаблюдение, от началото на годината са установени над 30 злоупотреби, съобщава NOVA. Мисли се и за ново затягане на контрола при шофьорските