Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

Лятото е сезонът, в който броят на комарите в цялата страна значително се увеличава, ако своевременно не са били обработени техните биотопи - местата със застояла вода, където се размножават и развиват. Дъждовете са причина за появата на множество такива места, има и цели заблатени територии. Наличната влага в съчетание с летните температури е най-благоприятна за масовото размножаване на комари.

Наред дренирането на застоялите води, унищожаването на яйцата и личинките на комарите в тях, както и на летящите насекоми, човек може да използва различни средства, за да се предпази от ухапване.

Комарите са най-активни и хапят предимно нощем. Затова първо трябва да се вземат мерки, за да не влизат в спалните. Поставят се мрежи на прозорците и вратите (особено където спят деца). Лесно е и не е скъпо, а ефектът му е много добър. Той се засилва, ако мрежата се напръска или намаже с инсектицид (вещество, което убива насекомите). Може да е перметринов препарат за летящи насекоми, който се продава в аптеките.

Ако в жилището има комари, те може да се унищожат чрез напръскване с инсектициден спрей. Тези аерозоли имат бърз ефект, но той не е много продължителен. Не може да се разчита да бъдат унищожени за цялата нощ. По-ефективно е да се комбинира напръскване със спрей с постоянно действащо устройство за изпаряване на течни или таблетирани инсектициди, най-често от групата на синтетичните пиретроиди.

Лична защита срещу комари осигуряват подходящото облекло и препарати, наречени репеленти (вещества, които не убиват насекоми, а ги отблъскват). С репеленти се намазват откритите части на тялото и се импрегнират дрехите. Активната им съставка най-често е диетилтолуамид (ДЕТА) или диметилфталат и това е отбелязано в упътването за препарата.

Репеленти има и под формата на течности, лосиони, тоалетно мляко, аерозоли, гелове, кремове във всички аптеки. При полагане върху кожата са ефективни различно време - от минути до 10 часа, в зависимост от фактори като вид на препарата, влажност и температура на въздуха. В някои случаи, особено при висока влажност и температура, са необходими намазвания през 3-4 часа.

Важно е репелентите да се използват вечер, когато комарите нападат най-много, и с тях да се намазват вратът, китките, лактите. Не бива да се пръскат към лицето, да влизат в контакт с лигавиците, очите и устните. Не бива да се мажат дълбоки кожни гънки или върху чувствителна, изгоряла от слънцето или наранена кожа. След намазване ръцете трябва добре да се измият със сапун и вода.

При излизане вечер да се подбират памучни дрехи, които максимално закриват тялото (дълги панталони, ризи с дълги ръкави), а откритите части да се намажат с репелент. Ефектът му е по-продължителен, ако с него се напръскат и дрехите (има указания дали е подходящ и за какви тъкани). Защита осигурява и третирането на дрехите с инсектицид, например перметринов препарат.