27°C   София
 

Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

България от години много успешно прилага програма за профилактика и контрол на СПИН. Една от задачите й е да информира за пътищата, по които става заразяването с вируса на придобитата имунна недостатъчност (ХИВ) и съответно - за начините за предпазване от инфекция. Най-важният от тях е да се избягват рисковото сексуално поведение (безразборни и необезопасени полови контакти) и употребата на наркотици, които се инжектират.

Програмата осигурява и възможност на всички граждани да получат лесен достъп до лабораторни изследвания и консултация (преди и след изследването). И двете са по желание, безплатно и анонимно. Абсолютно всеки може да се възползва от тях. Независимо дали е позитивен и се нуждае от психосоциална подкрепа, или има опасения, че се е заразил, или просто желае да бъде добре запознат с проблема СПИН.

Към регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) в градовете програмата е оборудвала специални кабинети за анонимно безплатно консултиране и изследване за HIV/СПИН. Там може да бъде получена компетентна консултация за всичко, свързано с HIV инфекцията, и да бъдат направени изследвания. Приемното време на тези кабинети е от 9 до 16,30 часа всеки работен ден, а адресите им са, както следва:

Благоевград: ул. "Братя Миладинови" 2, ет. 1

Бургас: ул. "Александровска" 120 ет. 5, стая 38

Варна: ул. "Брегалница" 3, ет. 5, стая 501 (до токсико-физиологичната лаборатория)

Велико Търново: ул. "Никола Габровски" 23, ет. 5, стая 504

Плевен: ул. "Княз Александър Батенберг I" 7, ет. 3, кабинет 307 (до вирусологичната лаборатория)

Пловдив: ул. "Перущица" 1, eт. 1, стая Б-1

Стара Загора: ул. "Стефан Караджа" 10, ет. 1

София: 1. ул. "Враня" 20, ет. 5, стая 502

2. Студентски град - ул. "Арсо Пандурски" 8, ДКЦ 5 (бившата Студентска поликлиника), ет. 1, стая 15

Освен в тези кабинети изследвания се правят и във всички кожно-венерологични диспансери в страната. Още имформация има на сайта на здравното министерство - http://www.mh.government.bgОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Ядките са алерген, затова не е препоръчително да ги включвате в менюто си, докато кърмите. Фъстъци, орехи, бадеми - налага се да ги избягвате за известно време, за да не доведат алергична реакция при детето. Чесън Чесънът е имуностимулатор, но трябва да го избягвате, докато кърмите, защото силният и характерен аромат се предава на кърмата.

Необходими продукти: 3 ч.ч. почистена диня 1/2 ч.ч. вода 1/4 ч.ч. лимонов сок 1 ч.ч. захар 2 с.л. мед Начин на приготвяне: В съд загрейте водата, като добавите към нея захарта, лимоновия сок и меда. След като захарта се разтвори, свалете от котлона и оставете да се охлади. Почистената диня смелете в блендер и след това добавете към захарния сироп.

Да планирате следващия ден от предната вечер е нещото, което ще ви донесе неподозирано големи разултати. По този начин ще намалите стреса, защото всичко ще бъде организирано и подредено по график.  Закусвайте сутрин и не пипайте телефона си през първия един час след събуждане, за да дадете време на мозъка си да превключи в режим за работа.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лимузини “Ауди А8” карат хората на Марешки  Разследван за данъци от ГЕРБ с нови 200 дка земя и близо 1 млн. спестявания Нова лодка Cranchi за 40 хил. лв. си е закупил бившият вънтрешен министър (1997 – 1999 г.) и съпруг на соцдепутатката и актриса Нона Йотова - Богомил Бонев. Но пък е продал същия модел за 100 хил. лв.

Проф. Генчо Начев отново е най-богатият лекар, става ясно от декларациите пред КПКОНПИ на директорите на болници. Шефът на “Св. Екатерина” е добавил нов имот към досегашните 15 и над 500-те декара гори - купил къща в Кумбре дел Сол, Испания, за 700 хил. лв. с пари от продадена земя в “Бояна”. Проф. Начев и съпругата му имат по влогове общо над 5,

Нова кола за 111 986 лв. си е купил бившият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев през 2018 г. Избрал е “Инфинити Q60S”. Посочил е спестявания от заплати като произход на средствата в имуществената си декларация, качена в сайта на Инспектората към ВСС. Колев е редови съдия от 22 ноември 2017 г.