Отговаря проф. Мира Кожухарова от Центъра по заразни и паразитни болести. Тя е национален консултант по заразни болести. Дава отговори на читателски въпроси в приложението "Докторе, кажи!" на в. "24 часа" от създаването му през 2001 г.

България от години много успешно прилага програма за профилактика и контрол на СПИН. Една от задачите й е да информира за пътищата, по които става заразяването с вируса на придобитата имунна недостатъчност (ХИВ) и съответно - за начините за предпазване от инфекция. Най-важният от тях е да се избягват рисковото сексуално поведение (безразборни и необезопасени полови контакти) и употребата на наркотици, които се инжектират.

Програмата осигурява и възможност на всички граждани да получат лесен достъп до лабораторни изследвания и консултация (преди и след изследването). И двете са по желание, безплатно и анонимно. Абсолютно всеки може да се възползва от тях. Независимо дали е позитивен и се нуждае от психосоциална подкрепа, или има опасения, че се е заразил, или просто желае да бъде добре запознат с проблема СПИН.

Към регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) в градовете програмата е оборудвала специални кабинети за анонимно безплатно консултиране и изследване за HIV/СПИН. Там може да бъде получена компетентна консултация за всичко, свързано с HIV инфекцията, и да бъдат направени изследвания. Приемното време на тези кабинети е от 9 до 16,30 часа всеки работен ден, а адресите им са, както следва:

Благоевград: ул. "Братя Миладинови" 2, ет. 1

Бургас: ул. "Александровска" 120 ет. 5, стая 38

Варна: ул. "Брегалница" 3, ет. 5, стая 501 (до токсико-физиологичната лаборатория)

Велико Търново: ул. "Никола Габровски" 23, ет. 5, стая 504

Плевен: ул. "Княз Александър Батенберг I" 7, ет. 3, кабинет 307 (до вирусологичната лаборатория)

Пловдив: ул. "Перущица" 1, eт. 1, стая Б-1

Стара Загора: ул. "Стефан Караджа" 10, ет. 1

София: 1. ул. "Враня" 20, ет. 5, стая 502

2. Студентски град - ул. "Арсо Пандурски" 8, ДКЦ 5 (бившата Студентска поликлиника), ет. 1, стая 15

Освен в тези кабинети изследвания се правят и във всички кожно-венерологични диспансери в страната. Още имформация има на сайта на здравното министерство - http://www.mh.government.bg