Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Бенките се дължат на ненормално развитие на определени кожни структури. Точният им произход все още не е изяснен докрай.

Препоръчва се да бъдат наблюдавани и при настъпила промяна във вродена бенка тя да бъдат оперативно отстранена.

Гигантските бенки се срещат изключително рядко и носят риск за злокачествено израждане. Те предхождат меланома (кожен рак) и хирургичното им лечение тряба да започне още първата година от живота.

Придобитите бенки се появяват след раждането и броят им нараства. Основен фактор за това е слънцето, особено при хора със светла кожа.

Придобитите невуси са малки петна със симетрична, кръгла или овална форма, резки и добре очертани граници, светло- или тъмнокафяв цвят. Най-често са по откритите части на тялото - лице, ръце и крака. Подобно на вродените бенки трябва да сес ледят и при промени да се отстраняват.

Диспластичните бенки са с неправилни граници и крият риск от преминаване в меланом. Ако ги имате, трябва не само да ги следите, но и периодично да се консултирате със специалист.

В началните стадии "типичните" клинични особености на меланома могат да липсват, но изменения в бенката винаги трябва да будят съмнение за него.

Отстраняването на пигментните бенки се прави чрез изрязване в зоната на здравата кожа. При някои видове бенки полезни са електрокоагулацията, лазерното лечение и криотерапията.

Неправилно е схващането, че бенките не бива да се оперират, за да не преминат в злокчествени заболявания. Всяка бенка може да се отстрани. Ако е подложена на триене - задължително.