Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Кокошите тръни се причиняват от човешкия папилома вирус и представляват брадавици на стъпалата. Те се проявяват главно при младежи и деца.

Болестта е заразна, предава се от човек на човек и трудно се лекува. Отстраняването се извършва с мазила по прескрипции (рецепти) на основата на салицилова киселина в различни концентрации. Най-упоритите случаи на кокоши трън са при хора с деформация на стъпалото. Ортопедичната корекция често довежда до самоизлекуване на кокошия трън.

Странно е, че болест, причинена от вирус, се повлиява благоприятно от психотерапия. Но е така според много специалисти.

В тежките случаи се налага изгаряне с течен азот или лазер. Трябва да го направи компетентен дерматолог и в подходящо лечебно заведение.

Кокошите тръни са единични, но може и да плъзнат по ръцете и краката. При натиск са болезнени. Това е особено характерно за тръните около ноктите, по гърба на дланите и пръстите на ръцете. По-редки са по гърба на стъпалата, лицето, окосмената част на главата и устните.

Има различни методи за третиране на кокошите тръни. Възможно е да се направят десетки рецепти, има и готови форми на основата на салицилова киселина, карболова киселина, резоцин, формалин, урея. Продават се и пластири, които се държат на мястото по една нощ.

Прилагат се и кюртаж, локална ексцизия (изрязване), електрокоагулация и лазеркоагулация (изгаряне с ток или с лазер), но само от дерматолог.