Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Гъбичките по краката най-често засягат гънките между пръстите, предимно между третия и четвъртия, но могат да засегнат и целите стъпала и ноктите. Болестта се нарича тинея педис или епидермофития. От нея страда голяма част от човечеството.

За да се развият гъбичките, е нужна влажна среда. Тя се създава от запарващи обувки, при хора, които не се събуват дълго време, както и при спортисти с маратонки. Алкалната Ph на кожата, при която гъбичките се развиват най-добре, е налице както вродено, така и при някои обменни заболявания, най-често диабет.

Епидермофитията може да се разпространи и по други части на тялото, а по краката да екзематизира, т.е. да се превърне в микотична екзема със зачервяване, подмокряне, лющене и сърбежи. Може да се получи и вторична ерупция, т.е. обривът да обхване кожата на цялото тяло в различни по големина зачервени, лющещи се плаки. В тях няма микробен причинител, те са алергична реакция на организма.

Гъбичките живеят в повърхностния слой на кожата и се хранят с рогова материя. Микроскопска диагноза се поставя, като се излющят тези люспи и след обработката им с разтвор от калиева основа се видят типичните спори. Това става под микроскоп в лаборатория.

Ако сте предразположен към гъбички, трябва да полагате много старателна грижа за краката си. Обувките да бъдат от естествена кожа и да не са ви тесни. Чорапите да се сменят всекидневно, да се перат в гореща вода. В обувките да се поставя памук, напоен с формалин, и да се завиват с найлон, за да може парите да убият наличните гъбички. Не допускайте краката ви да стоят дълго време влажни. Използвайте антимикотични или обикновени пудри всеки ден. Не ходете боси по килим и мокет. Използвайте свои чехли и пантофи. Дезинфекцирайте ваната и банята преди ползване.

Особени грижи да се полагат и за ноктите. Ако нокътят е увреден от гъбички, само локално лечение едва ли ще помогне. Налага се продължително - няколко месеца, приемане на хапчета, назначени от специалист. Някои от тях увреждат черния дроб и затова е нужен периодичен контрол на чернодробните ензими.

Ноктите изрязвайте до здраво, като внимавате да не нараните кожата около тях. След накисване в топла вода можете да отстраните увредените части на нокътя с пила. Добре е нокътят да се маже с йод поне веднъж седмично и да се покрие с обикновен или антимикотичен лак за нокти.

Гъбичната инфекция между пръстите и нарушената от нея цялост на кожата може да послужат за входна врата на стрептококова инфекция и да причинят тежко заболяване на крайника – еризипел (червен вятър).