Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Модата за добиване на тен се променя с годините в зависимост от културните особености на обществото. В древни времена гърците са търсели външна красота чрез мускулесто тяло и бронзов тен. През средните векове на мода са бледите, бели кожи, като белотата се е постигала и с козметични средства. В последните години на мода пак е тъмният тен, но зачестиха съобщенията за увреждания на кожата от прекалено излагане на слънце.

Днес дерматологичната литература третира уврежданията на кожата от ултравиолетовите лъчи. Разликата между ултравиолетовото излъчване на слънцето и на солариумите е в типа и силата на радиацията. Солариумите продуцират концентрирана UV радиация, която може да надвиши 5 пъти тази от слънцето през деня.

Лъчите в солариумите се делят на UV-A и UV-B лъчи. UV-A са с по-ниска дължина на вълната и проникват по-дълбоко в кожата. UV-B действат на повърхностния слой на кожата, като го изгарят и са най-честата причина за кожен рак.

Слънчевата светлина предизвиква стареене на кожата и дори да не даде болестни промени, тя при всички случаи води до изхабяването й. Облъчването в солариум на бенки може да доведе до най-тежката форма на рак в човешкия организъм – меланом.

Солариум в съчетание с някои парфюми може да доведе до фототоксични и фотоалергични контактни дерматити. При тях има зачервяване, лющене и сърбежи по кожата.

Тенът е преди всичко мода. Днес има редица козметични препарати, които имитират добър тен без излагане на вредното действие на солариумите.