30°C   София
 

Онколозите препоръчват пълни прегледи на всяка декада след 45 г.

При 1 от 3-ма болни откриват фамилен риск

Населението на земята застарява, живее във все по-замърсена среда, обездвижено и под стрес, повечето хора се хранят нездравословно, мнозина пушат или злоупотребяват с алкохол. Всичко това има принос в увеличаването на риска от онкологични заболявания. Очаква се новите случаи на рак за година да надхвърлят 18 милиона.

Един на всеки

5 мъже и една

на 6 жени ще

развие рак

през своя живот и един на 8 мъже и една на 11 жени ще си отидат от това. България е сред страните с високо засягане от всички видове новообразувания. Ракът на белия дроб, гърдата и колоректалният карцином са трите основни локализации при заболелите. На тях се дължи около 1/3 от заболяемостта и смъртността от рак в света. Това съобщи проф. Здравка Валерианова, директор на Националния раков регистър.

Март е Световният месец за повишаване на осведомеността за колоректалния карцином, който се развива обикновено безсимптомно или с много дискретни промени, които човек не забелязва. Това е причината ракът на дебелото черво обикновено да се диагностицира късно, а лекарите да водят информационни кампании за превенция.

В България заболеваемостта от карцином на колона и ректума е 28,5 на 100 000 души. Липсата на адекватна първична и вторична профилактика води до откриване на заболяването в напреднал стадий и лоши резултати на преживяемост. Според последните данни от раковия регистър у нас

при откриването

на рака 60% от

пациентите са в

късните трети и

четвърти стадий

Повечето колоректални карциноми произлизат от аденоми, които с времето претърпяват злокачествена трансформация под въздействието на унаследени или придобити генетични дефекти.

Прогресията от доброкачествено образувание - аденом, до злокачествен карцином на дебелото черво е продължителен процес. Смята се, че продължава средно 10 години.

Според д-р Ева Диманова от Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология този голям времеви “прозорец” позволява ранно откриване на предраковите състояния чрез профилактични тестове и скрининг.

С напредването на възрастта рискът да се развият тумори расте. Вероятността нараства значително след 50-те.

През последните години обаче се забелязва увеличаване на случаите в по-ранна възраст, което насърчи онколозите в САЩ

да препоръчат

скринингът да

започва още

на 45 години

Препоръките включват няколко варианта на скринингови методи, които са достъпни у нас, и от тях може да се подбере най-подходящият за отделния пациент и конкретния случай, обясни д-р Диманова. Практиката ѝ показва, че хората избягват методите, които са най-прецизни, защото са неприятни. Специалистката обаче посъветва неудобствата - несравнимо по-малки в сравнение с предимствата, да бъдат изтърпявани като гаранция за добра превенция.

Според експертите след влизането в рисковата възраст е препоръчително

пълна

колоноскопия

да се прави

на всеки 10 г., колонография и сигмоидоскопия на 5 г., фекален тест на 3 г., а по-достъпни изследвания, насочващи към съмнение за риск - всяка година.

И у нас вече е достъпна виртуалната колоноскопия - харесвана, защото не създава дискомфорт, но неудобството е, че модерната образна техника е само диагностичен метод. При класическия вариант по време на изследването при необходимост може да се отстранят полипи по време на самата колоноскопия, изтъкна специалистката.

Всички позитивни резултати от скрининговите тестове следва да бъдат потвърдени с колоноскопия, обясни онколожката. При предракови изменения като полипи пък се препоръчва ежегодно.

Хронични възпалителни чревни заболявания като улцерозен колит и болест на Крон също създават благоприятни условия за развитие на абнормни клетки.

Сред причините за рака е и наследственото предразположение, но човек може

да намали с

начина си на

живот риска

от изявата на

“лошите” гени

Един от 3-ма души с колоректален карцином има роднина със същото заболяване. При фамилно предразположение рискът нараства на 6% при един родственик от първа линия, ако той е над 45 г., и на 10%, ако е под 45 г. При двама засегнати родственици по първа линия рискът от заболяване е 17%. Сред предотвратимите рискови фактори д-р Димитрова нарежда:

- Наднорменото тегло и затлъстяването.

- Намалената физическа активност.

- Благоприятстваща образуването на тумори на дебелото черво диета, богата на червени меса (свинско, телешко, агнешко), честата консумация на преработени меса (колбаси) и бедна на фибри (пресни плодове и зеленчуци) храна като преобладаващо меню.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Аби Кланси е най-секси мамчето! Жената на Питър Крауч показа уникално тяло, след като роди четвъртото си дете. Само шест седмици по-късно красавицата няма грам излишно тегло и бързо се похвали със секси снимка по бански. Феновете на Аби са в истински шок и не могат да повярват как може да изглежда по този начин.

Атрактивната бивша асистентка на "Сделка или не" Жасмина е готова да си направи цяла детска градина. Блондинката е майка на три деца, но не крие желанието си да роди отново. "Това е най-хубавото нещо. Нямам против да имам още деца. След години остават само спомените с децата", разсъждава Жасмина. Права е!

Да почука на врата и да изчака отговор, преди да я отвори, е само едно от тях. Вижте кои са останалите. Когато се обаждаме по телефона, първо представяме себе си и казваме кого търсим. Казваме винаги благодаря, дори за малките жестове. Най-вече за тях. Никога не използваме неуважителен тон пред по-възрастни хора и не прекъсваме.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Емблематичния музикант Буги Барабатае починал тази нощ на 58-годишна възраст. Неговите колеги от радио Z-Rock написаха скръбен статус във Facebook страницата си, който гласи: "Нашият Буги тази нощ си отиде... Нямаме думи... Съкрушени сме". Причината за смъртта все още не е ясна, но в социалните мрежи фенове на музиканта вече изказват

Истинска сватба вдигнаха на поляните на Рожен двама млади българи, които живеят в Германия.Марин Василев от Тетевен предложи на Никол Истаткова от София на колене, подавайки й пръстен пред очите на кумовете Лора Тодорова от София и Димитър Тодоров от Пазарджик. Всички живеят в Германия. Решават да дойдат в народни носии на събора на Рожен и

"Минах по този път като треньор, след мен минаха много, но все там оставаме. Нещо не ни достига да бъдем на голям форум. Все ме питат хората кога ще се повтори това американско лято, но времето си минава и ние нищо не правим за това развитие. На мен това ми е болна тема. Мисля, че няма да се повтори много скоро.