15°C   София
 

Онколозите препоръчват пълни прегледи на всяка декада след 45 г.

При 1 от 3-ма болни откриват фамилен риск

Населението на земята застарява, живее във все по-замърсена среда, обездвижено и под стрес, повечето хора се хранят нездравословно, мнозина пушат или злоупотребяват с алкохол. Всичко това има принос в увеличаването на риска от онкологични заболявания. Очаква се новите случаи на рак за година да надхвърлят 18 милиона.

Един на всеки

5 мъже и една

на 6 жени ще

развие рак

през своя живот и един на 8 мъже и една на 11 жени ще си отидат от това. България е сред страните с високо засягане от всички видове новообразувания. Ракът на белия дроб, гърдата и колоректалният карцином са трите основни локализации при заболелите. На тях се дължи около 1/3 от заболяемостта и смъртността от рак в света. Това съобщи проф. Здравка Валерианова, директор на Националния раков регистър.

Март е Световният месец за повишаване на осведомеността за колоректалния карцином, който се развива обикновено безсимптомно или с много дискретни промени, които човек не забелязва. Това е причината ракът на дебелото черво обикновено да се диагностицира късно, а лекарите да водят информационни кампании за превенция.

В България заболеваемостта от карцином на колона и ректума е 28,5 на 100 000 души. Липсата на адекватна първична и вторична профилактика води до откриване на заболяването в напреднал стадий и лоши резултати на преживяемост. Според последните данни от раковия регистър у нас

при откриването

на рака 60% от

пациентите са в

късните трети и

четвърти стадий

Повечето колоректални карциноми произлизат от аденоми, които с времето претърпяват злокачествена трансформация под въздействието на унаследени или придобити генетични дефекти.

Прогресията от доброкачествено образувание - аденом, до злокачествен карцином на дебелото черво е продължителен процес. Смята се, че продължава средно 10 години.

Според д-р Ева Диманова от Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология този голям времеви “прозорец” позволява ранно откриване на предраковите състояния чрез профилактични тестове и скрининг.

С напредването на възрастта рискът да се развият тумори расте. Вероятността нараства значително след 50-те.

През последните години обаче се забелязва увеличаване на случаите в по-ранна възраст, което насърчи онколозите в САЩ

да препоръчат

скринингът да

започва още

на 45 години

Препоръките включват няколко варианта на скринингови методи, които са достъпни у нас, и от тях може да се подбере най-подходящият за отделния пациент и конкретния случай, обясни д-р Диманова. Практиката ѝ показва, че хората избягват методите, които са най-прецизни, защото са неприятни. Специалистката обаче посъветва неудобствата - несравнимо по-малки в сравнение с предимствата, да бъдат изтърпявани като гаранция за добра превенция.

Според експертите след влизането в рисковата възраст е препоръчително

пълна

колоноскопия

да се прави

на всеки 10 г., колонография и сигмоидоскопия на 5 г., фекален тест на 3 г., а по-достъпни изследвания, насочващи към съмнение за риск - всяка година.

И у нас вече е достъпна виртуалната колоноскопия - харесвана, защото не създава дискомфорт, но неудобството е, че модерната образна техника е само диагностичен метод. При класическия вариант по време на изследването при необходимост може да се отстранят полипи по време на самата колоноскопия, изтъкна специалистката.

Всички позитивни резултати от скрининговите тестове следва да бъдат потвърдени с колоноскопия, обясни онколожката. При предракови изменения като полипи пък се препоръчва ежегодно.

Хронични възпалителни чревни заболявания като улцерозен колит и болест на Крон също създават благоприятни условия за развитие на абнормни клетки.

Сред причините за рака е и наследственото предразположение, но човек може

да намали с

начина си на

живот риска

от изявата на

“лошите” гени

Един от 3-ма души с колоректален карцином има роднина със същото заболяване. При фамилно предразположение рискът нараства на 6% при един родственик от първа линия, ако той е над 45 г., и на 10%, ако е под 45 г. При двама засегнати родственици по първа линия рискът от заболяване е 17%. Сред предотвратимите рискови фактори д-р Димитрова нарежда:

- Наднорменото тегло и затлъстяването.

- Намалената физическа активност.

- Благоприятстваща образуването на тумори на дебелото черво диета, богата на червени меса (свинско, телешко, агнешко), честата консумация на преработени меса (колбаси) и бедна на фибри (пресни плодове и зеленчуци) храна като преобладаващо меню.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Казвайки на своето дете и след това позволявайки да прави каквото си е наумило, го учите, че "не" означава "ще получиш това, което искаш, ако настояваш". Ако наистина искате вашето дете да ви слуша, когато казвате думичката "не" и във всеки друг случай, когато му отказвате или забранявате нещо под някаква форма, бъдете последователни.

Нападателят на българския национален отбор и на италианския "Каляри" Кирил Десподов храни бебе. Талантливият футболист все още не е станал баща, но тренира за тази роля. Вероятно малчуганът е приятелска рожба, а Деспо реши да опита какво е да си татко. Футболист №1 за 2018 година е щастливо обвързан с щерката на Цветелина Бориславова - Веселина.

Най-малкото дете на принц Уилям и Кейт Мидълтън - принц Луи днес става на 1 годинка.  По този повод от кралското семейство разпространиха 3 нови снимки на малкия принц. "Херцогът и херцогинята на Кеймбридж с радост споделят тези две нови снимки на принц Луи по повод рождения му ден. Те са заснети по-рано този месец от херцогинята в дома им в

Злоядо дете става световен майстор по чигонг

Създава модната днес лечебна система Юан Гонг През 2012 г. известният китайският майстор Юан Тзе...

Прегръщайте по 12 пъти на ден

От това има 9 големи ползи за здравето Прегръдката укрепва имунната система, лекува депресия,...

Какво е криотерапия?

- Какво е това? - Изкарвате само по гащи 3 минути в камера при минус 85 градуса. Почакайте, не си...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Милиони християни по света празнуват възкресението на Исус Христос три дни след разпятието Му - символ на спасение и надежда. Възкресение Христово винаги се пада първата неделя след първата пролетна пълна луна. В някои европейски страни обаче се срещат нетипични, дори странни езически ритуали и обичаи за Великден, пише немското издание "Билд".

Здравето на Ози Озбърн постепенно се възстановява и той влиза във форма, защото отново е станал "циникът, когото познаваме", твърди синът му Джак, цитиран от Контактмюзик. Седемдесет годишният рок музикант доста го закъса напоследък, отбелязва сайтът. Той трябваше да се пребори последователно с инфекция на ръката,

С приближаването на втория форум на високо равнище за международното сътрудничество по „Един пояс, един път" на 22 април в Пекин работната група за стимулиране изграждането на инициативата публикува документ със заглавие „Инициатива за съвместно изграждане на „Един пояс, един път": Напредък, принос и перспективи", предава bulgarian.cri.cn.