Отглеждането на парникови домати е филм на ужасите, но в парниците никоя камера не би дръзнала да го снима. Да започнем от това, че те не растат от земята. Садят ги в органичен субстрат от кокосови влакна, който имитира почвата.

Подхранването им става след анализ от какви макро- и микроелементи имат нужда за момента. Днес на едното растение му трябва например желязо, а на другото - манган. Те съответно се добавят в хранителния разтвор. Веднъж седмично се прави анализ и на почвения субстрат. Ако нещо се пропусне, изсъхват всички домати на корена.

Впрочем доматът сам си показва какво му трябва. Ако например листата почнат да съхнат, значи има дефицит на калий или на азот.

Подхранването обаче не е достатъчно. За да се получи червният цвят, който да е равномерен и без петна, както и за да стане доматът сладък, в парниците се развъждат земни пчели. Чрез тях става опрашването и в доматите се образуват камери със семена, което придава овална форма на домата и добър вкус.

Има норма за броя на земните пчели според площта на парника - за 1 хектар за нужни от 5 до 12 семейства от по 80-100 пчели. Вътре обаче те живеят кратко - от 6 до 8 седмици, а и през зимата и пролетта работният им ден е по-къс, отколкото през лятото.

Ако на етикета на доматите пише, че са "био", това означава, че освен земни пчели в парника е работило и друго насекомо. То е хищен ентомофаг, който изяжда яйцата, личинките и възрастните екземпляри на трипсите и на белокрилите пеперуди. Най-често това е бубулечката Мacrolophus caliginosus. Тя спестява употребата на пестициди, без при това да поврежда самите домати.

Освен насекоми нужно е и осветление, особено зимата, както и подходящ микроклимат с приток на влажен въздух. За това се грижат специални оператори. За да бъде светлината най-близка до слънчевата, се използват натриеви лампи. Ако е на тъмно, доматът расте по-бавно и няма да набере вкус. Ще остане бледен, безвкусен и в устата ще се усеща като пластилин.

Доматите, както и краставиците, запазват вкуса си и съотношението между киселини и захари при температура 12-14 градуса. Берат се зелени и узряват по пътя, което става бързо. Откъсват ги топли и в камиона ги охлаждат, защото иначе ще омекнат при превозването, а и срокът им на годност се скъсява. В магазините обаче отново ги слагат на топло и от тези промени доматите губят вкус.

Много лесно се познава дали доматът е престоял повечко. Просто го разклатете. Ако вътре нещо бълника, значи е застарял. Същото е и ако чашчелистчето му е изсъхнало (стига да го има). Ако обаче е бледен, значи са подранили с откъсването.