Открит е генът, който отговаря за развитието на рак на простатата, съобщи MedicalXpress.

Учени от университета "Рутгер" в щата Ню Джърси са засекли гена NSD2 при експерименти с опитни мишки с помощта на компютърен алгоритъм. Те са успели да го "изключат", което е довело да спиране на растежа на тумора в простатната жлеза на животните.

В момента при диагностициране на рак на простатата лекарите могат да определят колко напреднал е туморът, но не и да прогнозират динамиката на нарастването му и кога ще направи разсейки. Ако получат тази възможност, те ще могат да започнат лечението незабавно. Това ще намали риска от разсейки и ще увеличи шансовете на болния да оздравее, обяснява ръководителката на научния екип доц. Антонина Митрофанова.

Сега екипът разработва лекарство, което да може да блокира гена NSD2. Учените препоръчват този ген да бъде включен в програмите за скрининг на рак на простатата.

Използваният алгоритъм е приложен, за да пресее всички "ракови" гени при мишките, които са налице и при хората. Той е засякъл причинителя на рак на простатата, но би могъл да се използва и по-широко за други видове рак, казва д-р Митрофанова.

Ракът на простатата е вторият най-смъртоносен вид рак при мъжете след рака на белите дробове.