Картофите се отглеждат в над 100 страни по целия свят, но са им особено фенове в Китай, САЩ, Индия, Русия и Украйна. Въпреки че са толкова популярни, не се смятат за най-здравословната храна, а някои специалисти по хранене дори ги считат за опасни за тялото. Но може би това е само стереотип, създаден от печалната слава на чипсовете, пържените картофи и веригите за бързо хранене.

Ние от „Мила“ събрахме факти за картофите и дали е вредно да се ядат всеки ден.

Не се страхувайте да ядете картофи всеки ден

Картофената кора е богата на калий, който поддържа сърцето здраво. Освен този микроелемент картофите съдържат малко фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо, цинк и фибри, които са чудесни за здравето на червата. Те са богати на витамин С (около 45% от дневната доза в 1 картоф). За съжаление по-голямата част от него се разрушава при топлинна обработка.

Картофите не съдържат холестерол, но в зависимост от това как ги приготвяте (например с масло), може да добавите холестерол към тях. Той присъства в пържените картофи и чипса.

Тази храна може да подобри здравето на кожата и да помогне при депресия и стрес.

Целия текст четете тук