Момичета и зрели дами спортуват и се чудят защо не свалят нито килограм. Подлагат се на диети и не само че не отслабват, но след време, като им писне да се лишават от любимите си храни, качват двойно повече килца или просто заковават на предишното си тегло. От какво има нужда организмът, когато спортуваме и какви продукти трябва да избягваме, обяснява фитнес инструкторът Ина Миладинова.

“Диета за редуциране на мазнини се прави на общите принципи за здравословно хранене, казва бившата национална състезателка по самбо. - Когато менюто е съобразено с тренировките във фитнеса, резултатите за хармонична фигура са по-добри. Но за да е ефикасен хранителният режим, трябва да е изготвен индивидуално, в зависимост от възрастта, пола, килограмите и натоварването. Факт е, че и за качване на мускулна маса и за сваляне на килограми помага консумирането на еднородна храна. Ако всеки ден ядем само свинска мас, пак ще отслабнем, но няма да постигнем желания ефект.”

Ина Миладинова обяснява, че основните хранителни вещества са белтъчините, мазнините и въглехидратите и не трябва да се лишаваме от тях. Когато не тренираме, диетата трябва да е по-драстична и тогава организмът получава ежедневно по-малко калории. Това стресира тялото и то започва да складира запаси. Когато спрем диетата, се получава йо-йо ефект - качваме повече килограми или се връщаме към предишното си тегло. И за да няма неприятни ситуации за тялото, трябва да има зареждащи и разреждащи дни с приемане на въглехидрати. Така организмът няма време да разбере какво се случва, а именно, че го лъжем, и спира да трупа запаси.

Целия текст четете тук