Затлъстяването добива епидемичен характер и отдавна наднорменото тегло не се възприема само като дефект във външния вид. То е рисков фактор за сериозни здравословни проблеми.

Строгите диети са стрес за организма, а свалените килограми бързо се възстановяват. Едва 5 % са щастливците, които успяват ефективно да задържат теглото си във времето. Останалите напълняват още повече. Диетичният режим и редуцирането на теглото трябва да се съобразяват с индивидуалните особености на организма и метаболизма.

Стъпки към здравословно тегло

Поставете си реална цел с колко килограма да отслабнете в следващите 6 месеца, без здравето ви да пострада. Измерете теглото и обиколката на талията, изчислете индекса на телесната си маса, определете нивото на физическия си тонус като нисък, умерен, добър. Контролирайте апетита си и не преяждайте, водейки се от мотива, че е важно качеството, а не количеството на храната.

Укротете апетита си без стрес

За усещане за ситост трябва да се консумира нискокалорична храна. Включвайте задължително зеленчукова супа на обяд. При основните хранения е задължителна голяма порция свежа салата и плодове за десерт.

целия текст четете тук