Смъртта на американския актьор Люк Пери от тежък инсулт е трагична, но и донякъде загадъчна. Той бе едва на 52 години, а мозъчният удар обикновено сполетява човека на доста по-напреднала възраст.

Семейството на покойния не съобщи подробности от медицинското заключение за кончината му на 4 март. Но инсултите в тази възраст са изключително редки. При хората под 50 г. от исхемичен инсулт годишно умират едва 7 души на милион, а от хеморагичен инсулт - едва 9 на милион.

При първия вид ударът е заради запушен кръвоносен съд в мозъка, а при втория - заради кръвоизлив в мозъка. При по-млади хора последиците от инсулта могат да бъдат също толкова тежки, колкота и при по-старите. Но рисковите фактори са доста различни при двете групи.

Ето най-честите причини за фатален инсулт при мъже на възрастта на Люк Пери, подредени от в. "Ню Йорк таймс":

Разкъсване на артерия - Някъде в тялото се скъсва стената на артерия и на мястото се образува съсирек. Кръвта го придвижва до мозъка, където той засяда и блокира притока на кръв към мозъчната тъкан. Най-често разкъсването на артерия се случва при внезапно движение на врата, например при манипулация на чакръкчия или при спортуване. Случва се и при каране на ролкови кънки.

Не е ясно защо някои хора са уязвими да им се случи такъв инцидент. Само при под 1% от случаите той може да се обясни с наследственост.

"Дупка в сърцето" - Когато бебето поеме първия си дъх след раждането, проходът между лявата и дясната част на сърцето би трябвало да се затвори. При около 25% от хората обаче той остава отворен. При някои от тях тази дупка в сърцето повишава риска от инсулт и инфаркт.

Нормално е миниатюрни кръвни съсиреци да попадат в белите дробове, където те биват прочиствани. Но при хората с отвор в сърцето съсирекът попада в него, а не в белия дроб, и то го изтласква към мозъка. Резултатът е инсулт.

Съсирек с големината на връхчето на подострен молив може да е смъртоносен при наличие на "дупка в сърцето". Но докато тя не предизвика мозъчен удар, лекарите не я затварят. В повечето случаи тя не създава проблеми и много хора дори не подозират, че я имат.

Тромби - Някои хора заради генни мутации са обречени да получат тромби в кръвоносните си съдове, които в един момент мога да се откъснат и да стигнат до мозъка.

Сърдечен порок или аритмия - Структурното увреждане на сърцето може да бъде резултат от множество фактори, например преживян инфаркт. Тогава тромби се образуват вътре в сърцето и кръвният поток ги праща в мозъка.

Тробми могат да се образуват и при нарушения на сърдечния ритъм.

Стесняване на артерия - Някои лекарства могат така да свият артериите, че те да се запушат и притокът на кръв към мозъка да бъде внезапно блокиран. При по-млади хора такова стесняване най-често се дължи на употребата на стимуланти или наркотици, които си взаимодействат с невротрансмитера серотонин.

Аневризъм или артериална малформация - Аневризъм е издуване на кръвоносен съд като балонче. Артериална малформация е преплитане на вени и артерии във възел. И в двата случая кръвоносен съд в мозъка може внезапно да се пръсне, кръвта от него да се разлее и да причини инсулт. Понякога при аневризъм и артериална малформация има сиптоми като при микроинсулт. Тогава лекарите може да се намесят и да ги отстранят по оперативен път. Но повечето хора не подозират, че имат такъв проблем, чак докато не ги сполети инсулт.