Полезната за сърцето Средиземноморска диета допринася и за съхраняване на когнитивните способности, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

При хора, които на 25-годишна възраст се придържат към този начин на хранене, има с 46% по-малък риск от спад на когнитивните им способности, когато навършат 55 г. Ако ли пък се придържат към т.нар. диета APDQS - с малко месо и пълномаслени млечни продукти и повече плодове и зеленчуци, същият риск е с с 52% по-нисък.

"Поддържането на добър хранителен режим допринася за съхраняване здравето на мозъка в зряла възраст", обобщи ръководителката на изследването Клеър Макавой от Кралския университет в Северна Ирландия.

Средиземноморската диета включва пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ненаситени мазнини, ядки и риба и ограничава консумацията на червено месо, пилешко и пълномаслени млечни продукти. Тя е сходна с APDQS, която обаче ограничава и алкохола, месото, пържените храни и подсладените продукти.

Участници в изследването са били подложени и на диета DASH, която включва зеленчуци, плодове, нискомаслени млечни продукти, ядки и ограничава консумацията на месо, риба, наситени мазнини, сладкиши и сол. Дори да я следват строго, младите хора са с по-голям риск от намаляване на умствените способности, когато навършат 55 г., в сравнение с придържалите се към другите две диети.

"Едно от възможните обяснения е, че DASH не допуска умерена консумация на алкохол, за разлика от другите две диети - отбеляза Макавой. - Възможно е умереният прием на алкохол като част от здравословното хранене да е важен за здравето на мозъка. Нужни са допълнителни изследвания, които да потвърдят получените резултати."